Muğla Büyükşehir Belediyesi: İddiaları gerçeği yansıtmamaktadır

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris'te Atıksu Arıtma Tesisinde deniz altında kirlilik oluşturduğu iddiaları üzerine açıklama yaptı

Muğla Büyükşehir Belediyesi: İddiaları gerçeği yansıtmamaktadır

Açıklama şöyle;

Haftasonu itibariyle hem yerel hem de ulusal basında yer alan Marmaris ilçemiz de bulunan Atıksu Arıtma Tesisimizin deniz altında kirlilik oluşturduğu iddiaları üzerine böyle bir açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.

Öncelikle Marmaris Atıksu Arıtma Tesisimiz 50 bin 625 metreküp gün kapasiteli, fiziksel ve biyolojik arıtma ünitelerine sahip biyolojik atıksu arıtma tesisidir ve 2002 yılında devreye alındığını belirtmek isteriz. Tesisimiz Tesis ikincil arıtma sonrası derin deniz deşarjı ile arıtılmış atıksuları Marmaris Yalancı Boğaz Mevkiine deşarj etmektedir.

Bu bilgiler doğrultusunda, tesisimiz devreye alındığı günden bu yana SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ’nde ve KENTSEL ATIKSU ARITMA TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ’nde belirtilen deşarj standartlarına uygun olarak arıtılmış ve arıtma faaliyetleri çevre mevzuatlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.Bu uygunluk tarafsız akredite Laboratuvar tarafından ayda 2 defanumune alınarak analiz edilmekte ve tesis çıkışındaki suyun kalitesini Bakanlığın ilgili mercilerince sürekli takip edilmesini sağlayan SÜREKLİ ATIKSU İZLEME SİSTEMİ (SAİS)ile anlık olarak analiz edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Deşarj edilen arıtılmış su, online uzaktan izleme sistemi ile Bakanlık tarafından kesintisiz olarak takip edilmekte ve denetlenmektedir. Deşarj edilen su kalitesinin SKKY ve KAAY sınır değerlerini aşması durumunda ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilerince cezai işlem uygulanmaktadır. Bugüne kadar yapılan çıkış suyu analizlerinde hiçbir problem yaşanmamış ve deşarj standartlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı gibi cezai işlem de uygulanmamıştır.

Teknik anlamda bilgi vermek gerekir ise, bahsi geçen haberlerde dalgıçların deniz altında çektikleri görüntülerde toplam 7,36 km’lik hat ile kıyıdan 406 metre açıkta, 20 metre derinlikte denize deşarj edildiği hat gösterilmektedir. Bu görüntülerdeteknik olarak bilinen 10 ayrı difüzör kaçak veya kırık olarak gösterilmektedir. Ancak difüzörleringörevi deşarj etmek ve hattın çıkış noktası olduğunu hatırlatır haberde belirtilen 7 ayrı noktada kaçak, kırık veya sızdırma olduğu konusunda gerçeği yansıtmadığını belirtmek isteriz. Ayrıca bu deşarj noktalarımız, Derin deniz deşarjı yapan Tesisimizde 2009/16 sayılı Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi kapsamında her yıl Ocak

ve Ağustos aylarında tesis çıkışından ve deniz suyundan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, Kentsel Atıksu Arıtım Yönetmeliği ve Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik’te yer alan parametlerin analizleri yapılmaktadır. Ayrıca her yıl İlkbahar ayında deşarj hattı ve difüzörlerinin kontrolleri dalgıç vasıtası ile kontrol edilmektedir. Yıl sonu analiz sonuçları ve dalgıç tarafından alınan survey görüntüleri ile dalgıç raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmaktadır.

En son 2019 Mayıs ayında yapılan Marmaris survey sonuç raporuna göre hatta herhangi bir tahribat olmadığı, difüzör çıkışlarının tıkalı olmadığı, boruları kapatan kapak bloklarının normal olduğu ana hattaki kapak bloklarının herhangi bir su altı dalgası yada başka bir sebeple devrilip dağılmaması için ana hattı kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir.

Tesisimizden alınan iç izleme analiz sonuçları, derin deniz deşarjı izleme analiz sonuçları, çevre izni yenileme analiz sonucu, denetim analiz sonucu ve SAİS İstasyonu günlük ortalama analiz sonuçları ekte sunulmuştur.

Sonuç olarak raporda belirtilen hususlar ve ekinde sunulan bilgi ve belgelerden de anlaşıldığı üzere “atık suların arıtılmadan yalancı boğaza deşarj edildiği” ve “borularda çatlama veya delikler meydana geldiği” iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

Bilgilerinize arz olunur.

muğla