Tunus'ta neler oluyor? Şeytan ayrıntıda gizli

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan ve Meclis Başkanı'nı görevden aldı. Cumhurbaşkanı, meclisin tüm yetkilerini 30 gün dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu. Türk Dışişleri "derin endişe duyuyoruz" açıklaması yaptı. Meclis Başkanı Şentop "darbe" dedi. Aslında Tunus'ta ne oluyor? İşte an be an Tunus'ta yaşananlar...

Tunus'ta neler oluyor? Şeytan ayrıntıda gizli

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said anayasanın 80. maddesine dayanarak, Başbakan ve Meclis Başkanı'nı görevden aldı. Cumhurbaşkanı, meclisin tüm yetkilerini 30 gün dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu. Türk Dışişleri "derin endişe duyuyoruz" açıklaması yaptı. Meclis Başkanı Şentop "darbe" dedi. Aslında Tunus'ta ne oluyor?

Arap Baharı olarak adlandırılan sürecin başladığı Tunus'ta 2010'da 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali Tunus'u terketti, Suudi Arabistan'a kaçtı. 2011'de çok partili sisteme geçildi.

25 Temuz'da Tunus'un başkenti Tunus'taki meclis binası önünde toplanan yüzlerce kişi, ülkede sağlık sektöründe yaşanan sorunlara tepki olarak, hükümetin istifası ve meclisin feshedilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı. Tunus Cumhurbaşkanı, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuştu: ''Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını söyledi.

Tunus'ta Nahda Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Nureddin el-Buheyri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları, "anayasaya ve meşruiyete karşı darbe" olarak nitelendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı'nın Başbakanı görevden alma kararını darbe olarak niteleyen Nahda Lideri Gannuşi: "Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

Tunus'ta Nahda Hareketi yöneticilerinden Riyad Şuaybi, devlet kurumlarına, Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları uygulamama çağrısında bulundu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları destekleyen bir grup gösterici, Tunus sokaklarında kutlama yaptı.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı'nın kararlarına partilerin bazılarından destek, bir kısmından da itiraz geldi:

-Tunus Onur Koalisyonu Partisi Milletvekili Yusri ed-Dali, kararları "darbe" olarak nitelendirerek, halkı devrim ve özgürlükleri savunmaya çağırdı

-Tunus Demokratik Akım Partisi Milletvekili Samiye Abbu, Cumhurbaşkanı'nın Meclisin çalışmalarını dondurduğu kararlarının, "anayasal ve tarihi" olduğunu söyledi

İletişim Başkanı Altun durumu şu sözlerle değerlendirdi: "Tunus'ta demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Tunus'ta demokratik sürecin askıya alınmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı gelişmelerin ardından "Tunus'ta halkın iradesini temsil eden Meclis'in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Tunus Meclis binası önünde Cumhurbaşkanı Said taraftarları ile karşıtları toplandı. Arbede çıktı. Polis müdahale etti.

BİDEN SEVDALISI GANNUŞİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Tunus'taki Nahda Hareketi Partisi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, ABD'nin 46. başkanı seçilen Demokrat aday Joe Biden'ın zaferinin, dünyadaki demokrasi için olumlu bir mesaj olduğunu söyledi.

Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Tunus devlet televizyonuna konuşan Gannuşi, Tunus'u desteklemenin ABD'de bir parti değil bir devlet politikası olduğunu belirterek, "ABD, Tunus'ta daha avantajlı olması nedeniyle demokratik süreci destekliyor." dedi.

Gannuşi, ABD'de demokratların yönetimde yer almasının daha iyi olduğunu ve bunun siyasete yansıyacağını ifade ederek, "Demokratların ABD seçimlerinde başarılı olması, dünyadaki demokrasi için olumlu bir mesaj." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'DEN TUNUS HÜKÜMETİNE YARDIM

Habertürk internet sitesinin 17 Haziran tarihli haberine göre Amerika Birleşik Devletleri Tunus'un altyapı ve diğer projelerini finanse etmek için 500 milyon dolarlık yardım yapma kararı aldı.

Tunus Maliye Bakanı Ali El Kali, pazartesi günü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Tunus'un altyapı projelerini ve diğer projeleri için 500 milyon dolarlık yardım fonunun ABD tarafından sağlanacağını bildirdi.

Kali, "Washington ziyaretimiz Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Amerikalı yetkililer ile önemli ve verimli geçti" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN TUNUS MESAİSİ DİKKAT ÇEKİYOR

Anadolu Ajansı'ndan Kasım İleri'nin haberine göre Haziran ayı sonunda ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Tunus Başbakanı Hişam el Meşişi ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada "Bakan Yardımcısı Sherman ile Tunus Başbakanı Meşişi, demokrasiyi teşvik etmeyi, insan haklarının korunmasını, ekonomik zorlukları ve Kovid-19 küresel salgınına yanıt vermek için birlikte çalışmayı ele aldılar." ifadesini kullandı.

Sözcü Price, Sherman'ın Tunus sivil toplumunun kadın liderleriyle ve Tunuslu medya mensupları ile de görüştüğünü bildirdi.

Sherman'ın, ülkesinin, Tunus devriminden 10 yıl sonra demokratik geçiş konusundaki kritik süreçlerde Tunus hükümetinin ve Tunus halkının yanında olduğunu belirttiğini ifade eden Price, "ABD, demokratik değerlere ve bölgesel güvenliği teşvik etmeye dayanan ortaklığımız konusunda Tunus'u tercih edilen bir ortak olarak görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

suudi arabistan mustafa şentop Tunus arap baharı Gannuşi Nahda Hareketi Kays Said tunus siyasi kriz Tunus Kays Said Tunus ABD Tunus darbe