Fırıncılardan bakanın ekmek fiyatı açıklamasına itiraz

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın "Ekmek fiyatını Odalar değil, hükümetin kuracağı komisyon belirleyecek." açıklamasına fırıncı esnafından itiraz geldi. Fırıncılar, hem un fiyatlarının yükselmesinden şikayetçi hem de fiyatları hükümetin belirlemesine karşı... Sektör temsilcileri, bu konuda bir açıklama yapmayan Fırıncılar Federasyonu ve Esnaf Konderasyonu'na da tepkili.

"Ekmek fiyatını odalar değil komisyon belirleyecek" açıklaması hükümet ve fırıncıları karşı karşıya getirdi.

Tepkilere neden "komisyon" açıklamasını Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptı. Enflasyonu aşağıya çekmek istediklerini belirten Ağbal, bunun için de "ekmekte komisyon" önerisinde bulundu.

Açıklamaya ilk tepki de Türkiye genelindeki Fırıncılar Odası'ndan geldi. Sektör temsilcileri, ekmek fiyatı konusunda komisyon kurulmasının ardından fiyatın daha da aşağıya çekileceği görüşünde.

Ulusal Kanal'a konuşan sektör temsilcileri, "Komisyon kuralım" diyen hükümete olduğu kadar, bu konuda bir açıklama yapmayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Fırıncılar Federasyonu ve Esnaf Konfedarasyonuna da tepkili.

"BİZİM ÜSTÜMÜZDEKİLER NEDEN KONUŞMUYOR: TOBB, Esnaf Konfederasyonu ve Fırıncılar Federasyonu neden kafasını kuma gömmüş bekliyor. Neden çıkıp birşey söylemiyorlar. Şu anda hükümet birşey yapıyor. Federasyon ve Konfederasyon da çıkıp bir açıklama yapsın.Hükümetin yaptığı iyi ise "Bu iyidir desinler.", yok kötüyse o zaman da çıkıp "Bu yapılan kötü. Zaten zor durumda olan esnaf bundan daha çok zarar görür." desinler. Sessiz kalıp esnaf ile hükümeti neden karşı karşıya bırakıyorlar?"

Ekmekte fiyatın aşağıya çekilmesini isteemeyen sektör temsilcileri, un fiyatı ve işçilik sürekli artarken "Ekmekte nasıl fiyat ucuzlatırız" diyor.

"FİYATI AŞAĞIYA ÇEKEMEYİZ: Esnaf iş gücü maliyetleri yüzünden zaten çok zor durumda. Ucuz iş gücü olduğu için fırınlarda, Suriyeli ve Afganistanlıları çalıştırıyoruz. Onlar olmasa ekmek çıkaramayacağız. "Unun çuvalı 35-40 lirayken de ekmek 1 liraydı, unun çuvalı 75-80 lira oldu ama hala ekmek 75 kuruş ile 1 lira arasında. Biz zaten birşey kazanmıyoruz ki. Unun fiyatı neden artıyor? Ona baksınlar. Unun fiyatını aşağıya çekeceklerine, ekmek fiyatı aşağıya çekilmeye çalışılıyor. Böyle bir düzenleme olmaz"

HABER: DENİZ ADALI

ulusal.com.tr

ekmek fırın