Yine sınıfta kaldık!
Türkiye’de memurların OECD ülkelerindeki meslektaşlarından 2.21 kat daha düşük maaş aldığı ortaya çıktı. Öğretmen maaşlarında da Türkiye sınıfta kaldı
Yenimesaj gazetesinin haberine göre, Türkiye Kamu Sen’in Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de memur maaşlarının OECD ülkelerinin oldukça gerisinde kaldığı ortaya çıktı.
OECD verilerinden yola çıkılarak gerçekleştirilen araştırmada, OECD’ye göre satın alma gücü paritesi belirlenerek bir katsayı oluşturuldu ve çalışmada yer verilen ülkelerdeki kamu görevlileri sanki aynı ülkede yaşıyorlarmış gibi bir standart elde edilmesi sağlandı. Araştırmada satın alma gücü paritesine göre eşitlendiğinde dahi Türkiye’nin bütün unvanlarda OECD ülkeleri içinde memur maaşlarının en düşük olduğu ülkelerin başında geldiği ortaya çıktı.
Türkiye, OECD ülkeleri arasında genel idari hizmet işlerini yürüten memurların maaşları konusunda son sıralarda yer aldı. Buna göre memur maaşı Hollanda’da 7 bin 83 dolar, ABD’de 6 bin 330 dolar, Norveç’te 6 bin 80 dolar, Fransa’da 5 bin 750 dolar, Belçika’da ise 5 bin 500 dolar iken Türkiye, ortalama bin 919 dolarla Estonya ve Slovakya’nın ardından sondan üçüncü oldu. OECD ortalamasının 4 bin 250 dolar olduğu memur maaşı, satın alma gücü paritesine göre eşitlendiğinde Türkiye’de memurların OECD ülkelerindeki meslektaşlarından 2.21 kat daha düşük maaş aldığı ortaya çıktı. Memur maaşlarının OECD ortalamasından yüzde 121.5 geride olduğu görüldü.
Öğretmenlerin durumu içler acısı
Öğretmen maaşlarında da Türkiye sınıfta kaldı. Satın alma gücü paritesine göre tüm şartlar eşitlendiğinde Lüksemburg’da 8 bin 333 dolar, Almanya’da 5 bin 417 dolar, Hollanda’da 5 bin 333 dolar, Kanada’da 4 bin 883 dolar, İrlanda’da ise 4 bin 750 dolar olan tecrübesiz bir öğretmenin maaşı Türkiye’de 2 bin 102 dolarda kalıyor. OECD ortalamasının 3 bin 333 dolar olduğu öğretmen maaşında Türkiye OECD ülkeleri arasında öğretmenine en düşük maaş veren ülkeler arasında yedinci sırada yer alıyor. Buna göre Türkiye’de bir öğretmen, OECD ortalamasından 1,59 kat daha düşük maaş alıyor. Türkiye’de görev yapan bir öğretmenin maaşı OECD ülkelerindeki meslektaşlarından ortalama yüzde 58.6 daha az. Sağlık çalışanlarının maaşlarının da OECD ülkelerinin gerisinde kaldığı Türkiye’de bir pratisyen hekim, satın alma gücü paritesine göre eşitlendiğinde 3586 dolar maaş alırken OECD ülkeleri ortalamasının 9 bin 300 dolar olduğu belirlendi. Buna göre bir pratisyen hekimin OECD ülkelerindeki meslektaşlarından ortalama 2,6 kat daha düşük maaş aldığı ortaya çıktı. Buna göre Türkiye’deki doktor maaşının, OECD ülkeleri ortalamasının yüzde 159,3 gerisinde olduğu belirlendi.
ulusalkanal.com.tr