Suriye devletinin Cenevre heyeti belli oldu

Altı ay sürecek Cenevre müzakereleri öncesinde Amerika Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Toplantıya katılacak grupların listesinin henüz açıklanmadığını söyleyen Bakanlık Sözcüsü, "Anladığımız kadarıyla PYD toplantıda olmayacak" dedi. Rusya ise PYD'nin toplantıya katılmamasına rağmen Cenevre'de yerinin hazır olduğunu söyledi.

Suriye devletinin Cenevre heyeti belli oldu

29 Ocak'ta Cenevre'de başlayacak olan Suriye krizinin çözümü görüşmeleri öncesi Amerika'dan da bir açıklama geldi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, toplantıya katılacak grupların listesinin henüz açıklanmadığını söyledi. Toner, "Bizim anladığımız kadarıyla PYD toplantıda olmayacak" dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov da PYD'nin görüşmelerin ilk aşamasına davet edilmemesine rağmen Cenevre'de yerinin hazır olduğunu söyledi.

Cenevre görüşmelerine katılacak isimler de belli oldu. Suriye Devlet heyetine de Dışişleri Bakanı Velid Muallim başkanlık edecek. Muallim sağlık sorunları nedenyle ilk otutumda yer alacak. Arından müzakereleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad yürütecek.

PYD masada resmen yok ancak bilenşenlerinmde PYD'nin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Meclisi'nin Eş Başkanı Heysem Menna davetliler arasında. Menna PYD'nin müzakerelerde olmasını istiyor ve görüşmelere katılması için hazırladığı 15 kişilik listeyi Birleşmiş Milletler'e sundu.

Masada olacak bir başka isim de Riyad Ferid Hicab. Bir dönem Suriye'de Başbakanlık yapan Hicab, "Riyad grubu" olarak anılan 150'den fazla terör örgütü adına Cenevre müzakerelerine katılacak. Riyad Grubu'nu Akp iktidarı, Suudi Arabistan ve Katar destekliyor.

Şam'daki muhalefet adına da Kadri Cemil masaya oturacak. Kürt kökenli olan Kadri Cemil yakın döneme kadar Suriye Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Masaya oturacak isimler arasında ayrıca Suriye’nin eski Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Esad el Zubi, İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş ve Ahrar uş-Şam’dan bir temsilci var.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura'nın Avrupa ve Msır'da yaşayan Suriyeli aydın ve sanaçları da müzakere masasına davet ettiği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

suriye