Kurtuluşumuz orada yazıldı

Kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun'a çıkan Atatürk, 97 yıl önce bugün Amasya'ya gitmiş ve "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" sözlerinin yer aldığı Amasya Tamimi'ni yayımlamıştı. Tarihi akışını değiştiren o genelgeden sonra Türk Milleti ayağa kalktı, kendi egemenliği ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. 97 yıl sonra Atatürk'ün kente gelişinin yıldönümünü kutlayan Amasya Dernekler Federasyonu, Ulusal Kanal'ı ziyaret etti.

"Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir". Böyle yazıyordu Amasya Tamimi'nin ilk maddesinde.

Durum gerçekten de öyleydi. Türkiye, bir çok emperyalist devlet tarafından kuşatılmıştı ve sorumlular hiçbir şey yapmıyordu.

Kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun'a çıkan Atatürk, yol haritasını belirlemek için önce Amasya'ya gitti. Tarih 12 Haziran'ı gösteriyordu.

97 yıl önce bugün çalışmalara başlayan Atatürk, 22 Haziran'da açıklanacak Amasya genelgesinin ilk maddesine vatanın tehlikede olduğunu yazdı. İkinci maddesi de "İstanbul hükümeti görevini yerine getirmiyor" oldu.

Mustafa Kemal, 8 maddelik Amasya genelgesinin üçüncü maddesine ise Kurtuluş savaşının iradesini yazacaktı. "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" dedi , öyle de oldu.

Erzurum ve Sivas kongrelerinde ayağa kalkan Türk Milleti, emperyalistleri dize getirerek kendi egemenliği ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu.

Amasya Dernekler Federasyonu, 97 yıl önce Atatürk'ün Amasya'ya geldiği gün işgal altında olan İstanbul İstiklal Caddesi'nde açıklama yaptı.

Federasyon Başkanı Saim Diken, Türk Milleti'nin o günkü kararını yineledi.

Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirten Diken, "güvenlik güçlerimizin yanındayız" dedi, Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Açıklama sonrası Federasyon yöneticileri, Ulusal Kanal'a ziyarette bulundu.

Eski CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal da ziyarete katılan isimler arasındaydı.

Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan, Amasyalılara seslendi.

Kurtuluş savaşını hatırlatan Türkkan, "Türk Milleti'nin yeni zaferi yakın" ifadelerini kullandı.

Haber: Deniz Adalı- Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr