MHP, başkanlık için tabanını ikna etmeye çalışacak

MHP, başkanlık teklife neden destek verdiğini tabanına anlatmak için harekete geçiyor. MHP Yönetimi soru işaretlerini gidermek için kitapçık hazırlayacak. Savunma olarak da "üniter yapı ve ilk dört maddenin değiştirilmesine izin vermedik" söylemi kullanılacak.

MHP, Meclis'i yetkisiz bırakacak ve Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifine destek verdiği için tabanından gelen tepkilere karşı harekete geçiyor.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, MHP lideri Devlet Bahçeli kurmaylarına, "Değişiklik teklifine niçin destek verdik" başlıklı bir kitapçık bastırılması için talimat verdi. Kitapçıkla, tabandan gelen tepkiler ve soru işaretlerinin giderilmesi hedeflenecek.

Buna göre kitapçıkta, Anayasa'nın ilk dört maddesi ve üniter yapı tartışmalarının artık gündeme gelmeyeceği savunulacak.

Habere göre, 15 Temmuz sonrası Türkiye'de bir kriz ve kaosa yol açacak zeminin oluştuğu iddia edilecek. Nedeni olarak da Cumhurbaşkanının Anayasa'yı hemen hemen her gün ihlal etmesi gösterilecek. Bu kapsamda Bahçeli'nin Meclis'e bir yol gösterdiği ifade edilecek.

Kitapçıkta, değişiklik teklifiyle Cumhurbaşkanının sınırlandırıldığı iddiasına da yer verilecek. Örnek olarak ise, teklifte yer alan, "Cumhurbaşkanının bütün suçlardan 3'te 2 oyla yargılanmasının önünü açılması" düzenlemesi gösterilecek. "Cumhurbaşkanı Meclis'i feshetmek isterse kendi görevi de sona erecek" düzenlemesi de Cumhurbaşkanının sınırlandırılması olarak anlatılacak.

Destek gerekçeleri arasında HDP vurgusu da yapılacak. AKP'nin HDP ile yeni bir Anayasa yapması durumunda federasyon sistemi, özerklik ve bölünmenin gündeme geleceği belirtilecek.

ulusalkanal.com.tr

mhp başkanlık teklifi