Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı 6-10 Eylül'de icra edilecek

Atlantik cephesinin tehditlerine geçit vermeyen Türkiye, Akdeniz'de büyük bir tatbikata imza atacak. 6 ila 10 Eylül tarihlerindeki Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte yapılacak. Tatbikat, hava, deniz ve kara unsurları kullanılarak "Birleşik, Müşterek ve Fiili" olarak icra edilecek.

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı 6-10 Eylül'de icra edilecek

Hava, deniz ve kara unsurları kullanılacak. Türk Ordusu Akdeniz'de "dosta güven düşmana korku salacak" bir tatbikata imza atacak.

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Fransa ve ABD başta olmak üzere Atlantik cephesinin tehdidi altındaki Türkiye, hak ve menfaatlerini savunmakta son derece kararlı.

Daha önce birçok kez büyük ve başarılı tatbikatlara imza atan Türk Ordusu 6 ila 10 Eylül tarihlerinde yeni bir tatbikat daha yapacak.

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 adı verilen tatbikat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Güçleri ile ortak icra edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı tatbikatın amacının iki ülke arasındaki eğitim, işbirliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek olduğunu duyurdu.

Tatbikata ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bakanlık, tatbikata Türkiye'den hava, deniz ve kara havacılık unsurlarının katılacağı belirtildi. Açıklamada, "Hava Hücum, Muharebe Arama Kurtarma Harekatı Tatbikatı ve eş zamanlı Tabur Görev Kuvveti Tatbikatları şeklinde Birleşik, Müşterek ve Fiili olarak icra edilecektir" denildi.

Peki, tatbikata ismi verilen Şehit Cengiz Topel kimdir? Topel, F-100 uçağıyla Kıbrıs Ada'sı üzerinde uyarı uçuşu yapıyordu. Uçuş sırasında yerden atılan bir füzeyle uçağı vurulan Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başardı.

Ancak Rumlar, esir aldığı Topel'e işkence ederek hayatını kaybetmesine neden oldu. Cengiz Topel böylece Kıbrıs'ta Türk Hava Kuvvetleri'nin verdiği ilk pilot şehidi oldu.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lrNy6IIHnvE" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>