125 yıllık aile geleneği: Çömlekçilik
Tokat'ta yaşayan Çömlekçioğlu ailesinin günümüzde çömlekçilikle uğraşan son ferdi olan Kazım Çömlekçioğlu, aile geleneği olan mesleğini yaşatmaya çalışıyor
Tokat'ta yaşayan Çömlekçioğlu ailesinin günümüzde çömlekçilikle uğraşan tek ferdi olan Kazım Çömlekçioğlu, mesleğini yaşatma çabası veriyor.
Emirseyit beldesindeki atölyesinde mesleğini sürdüren 59 yaşındaki Çömlekçioğlu, bu işi yapmaya 10 yaşında başladığını söyledi.
Mesleğin dedesi, babası ve amcasından sonra kendisine kaldığını dile getiren Kazım Çömlekçioğlu, "Mesleği babamdan küçük yaşta öğrendim. Yaklaşık 50 yıldır bu meslek ile uğraşıyorum. Mesleğe babamın teşviki ile başladım. Babam bana 'sen bu işi yapacaksın' dedi. Üzerimize biraz eğilince bu mesleği öğrendik." dedi.
Çömlekçiliği Tokat'ta sadece kendisinin yaptığına dikkati çeken Çömlekçioğlu, bu işi bırakınca mesleğin kentte sona ereceğini belirtti.
Ailesinin üç kuşaktır çömlekçilikle uğraştığını vurgulayan Kazım Çömlekçioğlu, şöyle devam etti:
"Aile olarak meslekle özdeşleştik. Babam bu nedenle 'Karavul' olan soyadımızı 39 yıl önce 'Çömlekçioğlu' olarak değiştirdi. Ailem Tokat'ta yaklaşık 125 senedir bu meslekle uğraşıyor. Üniversite öğrencisi olan oğlum ise bu işi meslek olarak yapmak istemiyor. Dolayısıyla benden sonra bu meslek, ailemiz açısından da sona ermiş olacak. Zaten bu mesleğe küçüklükten başlamak gerekiyor."
Gençler çömlekçiliği hobi amaçlı yapmak istiyor
Çömlekçioğlu, halk eğitim merkezinde isteklilere kurs verdiğini, içlerinden yetenekli olanlar bulunduğuna da işaret ederek, ama bu işi hobi amaçlı öğrenmek istediklerini söyledi.
Çamurla uğraşmanın gençlerin hoşuna gittiğini, "Çamur vücudun elektriğini alıyor" dediklerini anlatan Kazım Çömlekçioğlu, şunları kaydetti:
"Atölyemde saksı, çökelek küpü, dekoratif küp, çanaklar yapıyorum. Günde 60 civarında ürün ortaya çıkartıyorum. Akvaryum küpü üzerine çalışmalarım var. Buna çok talep oluyor. Çamurdan istenilen her şeyi yaparım. Küp yapmak için toprağımızın iyi olması gerekiyor. Toprağı çamura dönüştüreceksiniz. Çamur olduktan sonra bir hafta bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra çamura vakum atıyoruz. Tezgahta çalışmaya başlıyoruz. Ürünlerimizin fiyatı da türüne göre 5 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor."