Bilirkişi Heyeti: Dijitallerin delil niteliği yok hash değerlerinin olmaması sahtecilik işareti

İzmir'de görülen Askeri Casusluk davasında 3 üniversiteden 7 uzmanın hazırladığı ek bilirkişi raporunda "kumpas" vurgusu yapıldı. Raporda, dijital verilerin hash değerlerinin olmadığı bu durumun sahtecilik olasılığını gösterdiği belirtildi. Bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmasının ardından 8 Şubat'taki duruşmada karara gidilebileceği öğrenildi.

Bilirkişi Heyeti: Dijitallerin delil niteliği yok hash değerlerinin olmaması sahtecilik işareti

İzmir Askeri Casusluk davasında hazırlanan ek bilirkişi raporu da "dijital veriler sahte" dedi.

310'u muvazaf subay 357 kişinin yargılandığı kumpas davasında 3 üniversiteden 7 uzmanın hazırladığı bilirkişi raporunda davanın temeli olan "dijital verilerin delil niteliği taşımadığı" vurgulandı.

"Dijital materyallere ait hash değerlerinin bulunmadığı" vurgulanan raporda bu durumun sahteciliğe işaret ettiği belirtildi. 43 sayfalık ek bilirkişi raporu 5 Şubat'ta mahkemeye ulaştı.

Bilirkişi heyeti, mahkemenin sorularını yanıtlarken davanın açılmasına neden olan dijital verilerin, "orijinalliğini kaybettiğini" açıkladı. Raporda "dijital veriler tamamen sahte olarak mı üretilmiş?” sorusuna da yanıt verildi. Uzmanlar, hash değerinin olmamasının bu duruma işaret ettiğine dikkat çekti.

"DİJİTAL VERİLER SAHTECİLİK İŞARETİ"

Raporda, "Sahtecilik olup olmadığını anlamanın en kesin yolu, kriptografik özet bilgisi yani "hash değeri"nin incelenmesidir. El koyma anındaki hash değeri yoksa veya değişiklik yapılmışsa, delil niteliği yok veya bozulmuş demektir. Bu da söz konusu materyal için, sahte veri/bilgi-belge olasılığının bulunduğunu gösterir." ifadeleri yer aldı.

İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan ilk bilirkişi raporunda da dava konusu dijital verilerin delil niteliği taşımadığı vurgulanmıştı. Bilirkişi raporlarının mahkemeye ulaşmasıyla 8 Şubat'ta yapılacak duruşmada mahkemenin karara gidebileceği öğrenildi.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr