RTÜK çete elemanına dokunmadı

Türkiye'nin bağımsız televizyon kanallarına cezalar keserek sindirmeye çalışan RTÜK'ün perde arkasında ne işler döndüğünü açıklamaya devam ediyoruz. Haber dizimizin bu bölümünde, suça bulaşmış kişilerin nasıl RTÜK'ten nemalandığını okuyacaksınız

RTÜK çete elemanına dokunmadı

RTÜK'ün kanunlara ve yönetmeliklere aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle kanallara ceza yağdıran İzleme ve Değerlendirme Dairesi'ndeki skandallardan en vahimiyse İzleme ve Değerlendirme Dairesi Uzmanı Seydi Çevik'in çete üyesi çıkması oldu. Ancak skandal bununla da sınırlı kalmadı. Seydi Çevik'in halen RTÜK'ten maaş almaya devam ettiği ortaya çıktı. Çete üyesi olarak yargılanan ve RTÜK'ün müfettiş raporunda işten çıkarılması salık verilen Seydi Çevik, uzman maaşının 2/3'ü olarak net 3.330 TL maaş alıyor.

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nde uzman olarak çalışan Seydi Çevik ve yine aynı dairede şef olarak görev yapan eşi Semra Çevik'in adı, 2007 yılında gerçekleştirilen BOTAŞ yolsuzluğu operasyonunda geçti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği iddianamede üst düzey Enerji Bakanlığı bürokratlarının da içinde bulunduğu "Tuz Gölü Çetesinin" devlet kurumlarındaki ihaleler karşılığı, rüşvet aldığı tespit edildi.

Çetenin kritik elemanlarından biri de RTÜK uzmanı Seydi Çevik'di. Çevik, Tuz Gölü Projesi, göçmen kaçakçılığı gibi organizasyonlardan ciddi servetler edindi. Bu süre zarfında da RTÜK'te çalışmaya devam etti. Eşi Semra Çevik de aynı dairede şef olarak görev yapıyordu. Mahkemenin iddianamesine göre Semra Çevik de rüşvet ilişkisinde tahsilat ve taşıma görevi aldı.

RTÜK Teftiş Kurulu, sözkonusu kişiler hakkında dava başladıktan çok sonra, 8 Eylül 2008 tarihinde bir rapor hazırladı. Raporda Seydi Çevik'in bir yandan RTÜK'te çalışırken bir yandan da nasıl rüşvet pazarlıklarını yürüttüğü madde madde anlatıldı. Raporda Seydi Çevik'in işten çıkarılması istendi. Eşi Semra Çevik içinse 3 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması talep edildi.

Ancak teftiş Kurulu raporuna rağmen Seydi Çevik kurumdan maaş almaya devam ediyor. Teftiş kurulu raporunda rüşvet ilişkisine karıştığı belirtilen eşi Semra Çelik de RTÜK uzmanı olarak çalışıyor.

RTÜK Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapordaki en dikkat çekici bölüm, adı suç örgütüne karışan Seydi ve ve Semra Çevik hakkındaki gizli tezkiye not ortalamaları. Rapora göre her ikisinin de son 3 yıl içindeki not ortalamaları "çok iyi"düzeyinde.

Yani çeteyle birlikte rüşvet ilişkilerinin sürdürüldüğü dönemde RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi'ndeki sicil amirleri, adı çete davasına karışan uzmanlarına çok iyi notu vermiş. Bu notu veren yöneticilerin başındaysa AKP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Nurullah Öztürk geliyor.

İrticai faaliliyetten atıldı RTÜK parasıyla umreye gitti

1998'de irticai faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından görevden alınan Hamit Ersoy, 31 Mart 2011'de AKP kontenjanından RTÜK üyesi seçildi. Hamit Ersoy, 1998'de Kırıkkale Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi. İrticai faaliyetleriyle ilgili raporlar Yükseköğretim Kurulu'na iletilince bu görevine son verildi.

Ancak bu durum Ersoy'un AKP tarafından RTÜK'e üye seçilmesine engel olmadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda üye olarak göreve başlayan Ersoy'un ilk icraatıysa İslam İşbirliği Teşkilatı Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumu'nu kurma çalışmaları oldu. Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin üye olduğu forumun Genel Sekreterliği'ne de RTÜK tarafından Hamit Ersoy seçildi.

Ersoy, İBRAF toplantıları gerekçesiyle sık sık Suudi Arabistan'a gitti. Ersoy'un ziyaret masraflarıysa RTÜK tarafından karşılandı. Ersoy'un bu harcamaları Sayıştay denetçilerinin de dikkatini çekti. Ersoy'un Suudi Arabistan ziyaretleri kurum içinde de tartışmalar yol açtı. Ersoy'un İBRAF toplatıları bahanesiyle umre'ye gittiği iddiaları kurumu koridorlarında yoğun biçimde konuşulmaya başlandı.

RTÜK üyesi Hamit Ersoy'un son dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı'yla beraber bir uydu kanalı kurma çalışması içine girdiği belirtiliyor. Ersoy'un bu kapsamda görüşmelerini yoğunlaştırdığı ve TRT'nin de bu sürece destek vermesi için özellikle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç nezdinde yoğun çaba sarfettiği dile getiriliyor. Televizyonları denetleyen bir kurum olarak RTÜK'ün nasıl televizyon kuracağıysa tartışmalı. Bu nedenle AKP'li RTÜK üyelerinin de Ersoy'un bu talebine sıcak bakmadığı belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

botaş rtük