Milyonları ilgilendiriyor! Bugün son gün

Gelir Testi için son gün 30 Eylül. Peki, Genel Sağlık Sigortası primlerini belirleyecek gelir testini kimler yaptırmalı ve testi yaptırmayanları neler bekliyor?

Milyonları ilgilendiriyor! Bugün son gün

Aylık düzenli kazancı olmayan yurttaşların gelir testi yaptırmaları için son gün 30 Eylül.

1 Ocak 2012 den beri düzenli kazancı olmayan yurttaşların 30 Eylül'e kadar gelir testi yaptırmaları gerekli. Düzenli kazancı olmayanların ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi gelir testlerinin sonuçlarına göre belirlenecek.

Genel Sağlık Sigortası primleri 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hesaplanacak. Aylık ortalama kazancı asgari ücretin 3'te birinden az olanların geçmişe yönelik prim borçları ise silinecek. Peki gelir testi yaptırmayan yurttaşlar nelerle karşılaşacak.

Gelir testinin ardından prim tutarı belirlenen yurttaşlar geçmişe yönelik borçlarını yapılandırarak taksitlendirebilecek. Borçlarının faizleri de yapılandırma sürelerine belirli oranlarda düşürülecek.

Bugüne kadar 700 binin üzerinde yurttaş, prim borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulundu. 30 Eylül sonrasında gelir testi yaptırmamış olan yurttaşlar yapılandırma başvurusunda bulunamayacak ve primlerini en yüksek tutar üzerinden ödemek zorunda kalacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Hüseyin İrfan Fırat özellikle 18 yaşını doldurmuş ve üniversiteye gitmemiş erkekler ile 25 yaşını doldurmasına karşın düzenli gelir sahibi olmayan sigortasız erkeklerin gelir testi yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.

Gelir Testi yaptıracak kişiler; ikametlerinin bulunduğu kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurabilir.

HABER: ÖZER SÜRMELİ

KAMERA: BÜLENT ÜNAL

milyonları ilgilendiriyor