Amerikalılar Ukrayna krizine nasıl bakıyor?

Amerikalılar Ukrayna krizine nasıl bakıyor?

ABD’de yayınlanan Huffington Post gazetesinin yaptığı ankete göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığını işgal olarak nitelendirseler bile, Amerikalılar ABD’nin Ukrayna’da polislik yapmasına karşı çıkıyorlar.

Ankete katılanların yüzde 46’si ABD’nin Ukrayna’yı korumak gibi bir sorumluluğu olmadığını ifade ederken, sadece yüzde 18’i bir işgal durumunda ABD’nin Ukrayna’yı koruması gerektiğini belirttiler.Yüzde 36’si ise kararsızlardan oluşuyor. Demokratlardan, Cumhuriyetçilerden ve bağımsızlardan oluşan anket grubunun coğunluğu, ABD’nin Ukraynayı korumak konusunda bir sorumluluk altında olmadığını söylediler.

Huffington Post’un yönettiği ankette, Amerikalıların yüzde 58’i Rusyanın saldırgan davrandığını belirtirken, yüzde 49’u Rusya’nın kendi çıkarlarını korumak için davranmakta olduğunu ifade ettiler.

Uluslararası toplumun Ukrayna’daki olaylarda sorumluluğu olup olmadığı konusu sorulduğunda ise, yüzde 30 evet, yüzde 28 hayır yanıtı verdi. Yüzde 42 ise bu konuda fikir belirtmediler. Bu da Amerikan kamuoyunun bu konuda net bir fikrinin olmadığının ifadesi olarak düşünülüyor.

Ankete katılanlar, Ukraynada kimin sorumlu olduğu ve ne yapılması gerektiği konusunda da önemli farklılıklar gösterdiler. Katılanların sadece yüzde 14’u ABD’nin karışmasını isterken, yüzde 20’si Birleşmis Milletler, yüzde 18’i Avrupa Birliğinin, yüzde 15 Nato’nun, ve yüzde 9 ise Rusyanın işe el koymasını istediklerini belirttiler. Yüzde 44 gibi geniş bir kesim ise kimin işe karışması gerektiği konusunda fikirsiz olduklarını söylediler.

ulusalkanal.com.tr

rusya amerika Ukrayna