Antalya'da Döşemealtı Halısı değer bekliyor

Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Döşemealtı Halısının ünü dünyaya yayıldı. Ancak son yıllarda halıyı dokuyan eller giderek azaldı. Anadolu Yörük kültürünün en önemli ögelerinden Döşemealtı Halısı, ilk çıktığı yer olan Kovanlık Mahallesinde sadece bir iki tezgâhta hayat buluyor. 47 yıldır ilmek atıp, kirkit vuran Ayşe Taç, hayat verdiği halının yeniden değer görmesini ve bu kültürün yaşatılmasını istiyor.

Antalya'da Döşemealtı Halısı değer bekliyor

Bir zamanlar, bir tanesinin satışı, ocak şenlendirirdi. Şimdilerde dilimiz varmıyor ama unutulmaya yüz tuttu. Antalya'da Anadolu Yörük kültürünün en önemli ögelerinden Döşemealtı halısı, gelir kapısıydı. Şimdilerde ona hayat vereni giderek azaldı.

Kentin coğrafi işaretli ürünü Döşemealtı Halısının ünü dünyaya yayıldı. Ancak kendi yurdunda tüm olanaklardan yoksun tükenmeye yüz tuttu. Döşemealtı ilçesi ve köylerinde eskiden her evde halı tezgâhı vardı. İlk çıktığı yer olan Kovanlık Mahallesinde her avludan kirkit sesleri yükselirdi. Şimdi ise sadece bir iki tezgâhta hayat buluyor.

Ayşe Taç, 8 yaşında annesine gaz lambası tutarak öğrendiği dokumacılığı, 47 yıldır bırakmıyor. Gelenekten gelen 12 motif hafızasından tezgâha geçiyor.

Taç, 47 yıldır her ilmeği yarına umutla attı. Bu eşsiz halılara, acı gözyaşlarını da, sevinç kahkahalarını da dokudu.

Koyun yünü iplik haline getirildikten sonra doğada renginden yararlanılabilecek ne varsa onunla kaynatılıp renk veriliyor. Bu kendine has renklerle yeni bir yolculuğa çıkılıyor. Ayşe Taç, “bunca hummalı ve zahmetli emeğin eskiden karşılığı vardı. Şimdilerde ise ne yazık ki yok” diyor.

Atalarından bu güne gelen bir geleneğin yok olmaması için çabalıyor, Ayşe Taç. Bu el emeği göz nuru halıların tekrar değer görmesini ve bir de bu eşsiz sanatı geleceğe taşımak istiyor.

antalya hali tezgah coğrafi işaret Döşemealtı Döşemealtı Halısı