Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti Cerattepe'de keşif yaptı

Rize İdare Mahkemesi'nin Artvin Cerattepe için atadığı bilirkişi heyeti bölgede keşfini yaptı. Şimdi heyetin hazırlayacağı rapor bekleniyor. Bilirkişi heyeti "Ya Artvin diyecek ya Maden"

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti Cerattepe'de keşif yaptı

Artvinlilerin doğanın katledilmesine izin vermediği Cerattepe'de bugün bilirkişi heyeti keşiflerini tamamladı.

Yeşil Artvin Derneği'nin açtığı davada, Rize İdare Mahkemesi 24 Aralık 2014 tarihinde Çevre Etki Değerlendirmesi Olumlu kararını iptal etmişti. Ardından maden firması yeni bir ÇED başvurusunda bulunarak 2 Haziran 2015'te yeniden ÇED olumlu kararı aldı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'ne giderek ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı.

Ancak maden firması ÇED raporuna rağmen, Artvin Valiliği'ne başvuru yaparak 16 Şubat günü iş makinelerini Cerattepe'ye çıkarmak istemiş ve yöre halkının direnişi ile karşılaşmıştı.

2 gün boyunca direnen halk polisin sert müdahalesinin ardından geri çekilmiş ve iş makineleri Cerattepe bölgesine çıkmıştı.

Rize İdare Mahkemesi, davadan 8 ay sonra, bilirkişi heyetinin keşif yapması için gün verdi. 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye'nin en büyük çevre davasında bilirkişi keşfi yapıldı.

Cerattepe'de toplanan, "Madene Hayır" yazılı atkılarla yol boyunca 1.5 kilometrelik insan zinciri oluşturan yaklaşık 3 bin kişi, bilirkişi heyetini karşıladı.

Heyetin zırhlı araçlar eşliğinde insan zincirinin ortasından geçişi sırasında vatandaşlar başlarını öne eğdi.

Rize İdare Mahkemesi Başkanı Halil İbrahim Özgün başkanlığında oluşturulan bilirkişi heyetine birçok Avukat ve Mühendis eşlik etti.

ulusalkanal.com.tr