Yükseköğretim Kanunu’nda ''50-D'' sorunu yer almadı

Yükseköğretim Kanunu yasalaştı ancak araştırma görevlilerinin doktora sonrası işsiz kalmasına çözüm getirilmedi. Öğretim elemanlarının talebi ise tercih hakkı ve atamaya havuz sisteminin getirilmesi.

Yükseköğretim Kanunu’nda ''50-D'' sorunu yer almadı

Yükseköğretim Kanunu’nun olumlu ancak yeterli olmadığını belirttiler. 50-d sorununun çözülmesini talep ettiler.

Yükseköğretim Kanunu geçen günlerde Meclis’te kabul edildi. Mart ayında gelmesi beklenen kanun teklifinde “50-d sorununa" ilişkin çözümün yer alacağı iddia ediliyordu. Ancak yeni Yükseköğretim Kanunu’nda bu soruna yer verilmedi. Mevcut durumda 50-d’li araştırma görevlilerinin, ilk doktora sonrasında üniversite ile ilişiği kesilebiliyor. Öğretim elemanlarının çalıştığı üniversiteye doktor olarak atanması üniversiteye bırakılıyor.

Öğretim elemanlarına göre sorunun çözümü için atamaya havuz sistemi getirilmeli.

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak sorunu çözecek bir teklifin gelmesi konusunda ise ümitli.

Yükseköğretim Kanununun ardından vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının maaşları, devlet üniversitelerinde çalışanlarla da eşitlenecek.

Kanun ile ayrıca üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilecek. Öğretmenlerin 2 aylık yaz tatili kısaltılabilecek. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan düzenlemenin, önümüzdeki yıllarda istismar edilecek uygulamalara zemin oluşturmaması gerektiğini kaydetti.

Ancak bu düzenlemenin, önümüzdeki yıllarda (telafi eğitiminin dışında) seminer, kurs ya da mesleki eğitim gibi başka adlar altında istismar edilecek uygulamalara zemin oluşturmamasına dikkat edilmelidir))

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr