Meclis'te konuşan HDP'liler PKK ile bağlarını gizlemedi

16 maddelik 2021 yılı bütçe kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. 12 gün süren görüşmelerde 1 trilyon 101 milyon liralık bütçe ele alındı. Genel Kurul görüşmelerdeki hemen hemen her oturumda HDP'nin PKK ile bağına dair açıklamalar damga vurdu. Terörle ilişkisini ortaya koyan açıklamalar yapan HDP'liler, Meclis'te PKK kurucularını kendilerine rehber gördüklerini söyledi.

Meclis'te konuşan HDP'liler PKK ile bağlarını gizlemedi

2 aylık bütçe maratonu sona erdi. 2021 yılı bütçesi Meclis'ten geçti. Görüşmelere HDP'nin PKK ile bağı damga vurdu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 21 Ekim'de kabul edilen 2021 yılı bütçesi 7 Aralık'ta Genel Kurula geldi. Genel Kurul 12 gün boyunca yoğun bir şekilde çalıştı. 2021 yılı için toplam 1 trilyon 101 milyon liralık bütçe ayrıldı. Bütçe açığı ise 245 milyar lira olarak tespit edildi.

Bütçeden en büyük payı 211 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı aldı. Kovid-19 ile mücadele edilirken Sağlık Bakanlığı'nın yatırım faaliyetlerine 20 milyar lira kaynak ayrıldı. Milli Savunma Bakanlığı bütçesi 61 milyar 484 milyon lira olarak ön görüldü.

Son gündeki oturum Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında yapıldı. 2021 yılı bütçesi Ak Parti ve MHP'li 316 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. 12 gün boyunca süren görüşmelerde başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere Ak Parti ve MHP'li milletvekilleri HDP'nin PKK ile bağını ortaya koyan konuşmalar yaptı.

Önceki toplantılarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ''Teröriste terörist diyoruz. Destekçisine de terörist diyoruz. İşbirlikçisine, çocukları kandırıp dağa gönderen belediye başkanına terörist diyoruz.'' sözleriyle HDP sıralarına sert tepki göstermişti.

Ak Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu ise, ''Hiçbir şekilde, hiçbir milletvekili bir teröristin cenazesinde boy gösteremez. Bu mazur görülemez ve gösterilemez.'' terörist cenazelerine katılımı eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay da sözleriyle PKK'nın çocukları kaçırmasına ve buna göz yumanlara dikkat çekti: ''Daha küçücük çocukları kalleş PKK'ya verenlere niye ses çıkarmazsınız?''

Tespitlere karşılık HDP de PKK ile olan ilişkisini gizlemeyen çıkışlar yaptı. PKK kurucularının HDP'ye rehber olduğunu ilan etti.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ''Kemal Pir'iz'' ifadesiyle PKK'nın kurucularından Kemal Pir'e sahip çıktı.

HDP Adana Milletvekili Meral Beştaş, ''Ölen kim olursa olsun; dağa giden ya da sivil bir insan kim olursa olsun. Evet bütün cenazelere gideriz.'' sözleriyle terörist cenazelerine gitmenin normal bir hareket olduğunu iddia etti.

HDP/PKK'nın yanı sıra görüşmelerin son gününde ''diktatör'' tartışması da Meclis'te gündeme geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ''diktatör bozuntusu'' ifadesini kullandı. Özel'in fitili ateşlemesinin ardından Genel Kurul'da bu sözler tartışıldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ''Sayın Erdoğan'ı, Özgür Özel Franco'ya benzetmedi, tam tersine Erdoğan Franco gibi konuştu.'' sözleriyle Özgür Özel'e sahip çıktı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu'ndan CHP'ye yanıt gecikmedi: ''Devletin Cumhurbaşkanı'na, milletimizi ve devletimizi temsil eden ordumuzun Başkomutanına 'diktatör bozuntusu' diyen, soytarı bozuntusudur, bu bir soytarılıktır.''

pkk mhp ak parti meclis