Yeni mezunlar dikkat!

Mezun olduktan sonra, kendinize uyduğunu düşündüğünüz iş ilanlarında, sizde olmayan nitelikler isteniyorsa hemen vazgeçmeyin, kendinize alternatif yaratın. Mezuniyet sonrası ve iş arama sürecinde karşılaşabileceğiniz durumları sizler için derledik.

Yeni mezunlar dikkat!

Adil Can Sivrikaya

Diplomasını alan yeni mezunlar, evlerine döndükleri zaman ailelerinin ‘Şimdi ne yapacaksın?' sorusuna, genelde"iş arayacağım" diye cevap verirler. İş aramaya koyulan yeni mezunlar, umduklarını bulamayıp, bir yerden başlamak gerek düşüncesiyle vasıfsız işlere girerler. Okuduğu meslek üzerine iş ararken, zorluk çekmek istemeyenler kendilerine yeni şeyler katmaları gerekiyor.

‘KENDİMİ GELİŞTİRECEĞİM’

Mezuniyetten sonra mezunlar, ne yapacaklarını düşünmeye koyulurlar. Askerlik yapmak erkekler için ön planda olmasına rağmen, birçoğu mezun için yüksek lisans ya da Kamu Personeli Seçme Sınavılistenin başında geliyor. Bunlarla uğraşmam diyenler için ise diğer bir seçenek, özel sektöre atılmak. Tabi ki şu soruyu da cevaplamakta fayda var: ‘Türkiye’de özel sektör, çalışanlarına hak ettiği değeri veriyor mu?’

KPSS için de özel sektör için de öğrenciler dershanelere yönelebiliyor. Dershaneye yazılıp, kendini geliştirmeyi hedefleyen mezunlar, ailelerinden de maddi destek alamayacağının farkına varıp, hem çalışıyor hem de sınava hazırlanıyor.

İŞ İLANLARININ VAZGEÇİLMEZ UNSURU: TECRÜBE

Sınavlara hazırlanmayıp, iş aramaya koyulan mezunlar için ilk hedefte iş ilanları var. İlanlara bakarken karşılaştıkları ‘tecrübeli’ kelimesi moral bozukluğu yaratır ve hayal kırıklığı başlar. İş bulamama telaşı, insanları ‘bir yerden başlamak gerek’ mantığıyla hareket ettirmeye başlar. Villa bekciliği yapan üniversite mezunun olduğu ülkemizde, KPSS’den 95 alıp atanamayan öğretmenlerin olması çok şaşırtıcı değil.

Gazetecilik ve neredeyse her meslek grubunda acı bir gerçek var. Yaklaşık beş ya da altı ay ücretsiz çalışıp, kendinizi göstermeniz gerekiyor. İşe alındınız diyelim, ilk olarak alacağınız maaş, asgari ücret. Dört yıl okuyup, diploma da alsanız, liseyi bitirip üniversite okumasanız da asgari ücret için herkesin çalışacağı görülüyor.

SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN

Şimdiye kadar yazılanları okuduktan sonra iş bulunamayacağı düşüncesindeyseniz, yanılıyorsunuz. Çünkü, üç tarafı çevrili, transit ülkemizde herkese göre bir iş var. Herkesin doğuştan gelen ve sonradan ilgi alanlarına göre kazanılan belli yetenekleri var. Eğer bu yeteneklerin farkındaysanız, o yeteneklerinizi ya da ilgi alanlarınızı geliştirin. Fotoğraf çekmeye meraklı iseniz, daha fazla fotoğraf çekin. Yapacak hiçbir iş bulamadığınızı düşünüyorsanız, en kötü fotoğraf çekip, satabilirsiniz. Denize ve balıklara ilginiz varsa, balıkçılık yapabilirsiniz.

Uzmanlar, en önemlisi olarak kişilerin sevdikleri işleri yapmalarını öneriyor.

“İSTEKLERİNİZİN PEŞİNDEN KOŞUN”

2010’da Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünü bitiren Hasan Gürer, mezun olduktan sonra iş bulma sürecinde yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Gürer, şunları söyledi: “Lisans döneminde amacım, akademik kariyer yapıp üniversitede kalmaktı. Bütün çalışmalarımı bu alana yoğunlaştırdım fakat mezun olduktan sonra yüksek lisans programı, kazanmış olmama rağmen açılmadı. Bu durum, kendime farklı alternatifler yaratmadığımdan psikolojik olarak sıkıntı yaratıp, beni boşluğa attı. Hiç plan yapmadan askere gittim. Dönüşte, Garsonluk dahil farklı işlerde çalıştım. Geçen sene, yüksek lisans programım açıldı ve başladım. Mezun olacak arkadaşlara tavsiyem, farklı alternatifleri olsun ve istedikleri şeyin peşinden koşsunlar.”

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI ALİ KAYA: HERKESİN BİR HEDEFİ OLMALI

Yeni mezunları işe alırken daha önce yarı zamanlı dahi olsa bir işte çalışıp çalışmadığının kontrolü yaptığını söyleyen İnsan Kaynakları Uzmanı Ali Kaya, herkesin bir hedefinin olması gerektiğini belirtti. Kaya, insanların kendilerini o hedefe sabitlemeli ve önüne çıkacak her engele rağmen o hedefe ulaşmak için çabalaması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti: “İnsanlar sevdiği iş ile daha başarılı olur, sevmediği işler insana başarı değil üzüntü getirir. Sonuç olarak;

a. İnsanın hedefi olmalı,

b. Sevdiği işi yapmalı,

c. Azimli bir şekilde çalışmalı.”

ulusalkanal.com.tr