Suriye Devlet Başkanı Esad'dan Deyr ez Zor açıklaması

Suriye'de bayramla başlayan ateşkes delik deşik oldu. Suriye ordusu, Deyr Ez Zor'da ABD önclüğündeki koalisyon tarafından bombalandı, terör örgütleri ateşkes süresince birçok ihlal yaptı. Peşinden Batı destekli gruplar Halep'te yeni saldırı için hazırlıklara başladı. Amerika'nın Suriye'de savaşı körükleyen adımları ateşkesin devam etmesi umutlarını azalttı.

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan Deyr ez Zor açıklaması

Suriye'de bayramda başlayan ateşkes süreci bu gece yarısı bitiyor. Taraflardan ateşkesin uzatılması yönünde bir açıklama gelmedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Dün gece gayet güzeldi, bugün ne olacağına bakalım" dedi.

Rusya ise ABD'nin Suriye'deki eylemlerine tepkili. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan Korgeneral Sergey Rudskoy, (Sergey Rudskoy) Amerika'nın ve kontrolündeki grupların ateşkes kurallarına uymadığını belirtti. Rudskoy ayrıca Amerika'nın, kontrol ettiği grupların bilgisini paylaşmadığını söyledi.

Rusya'nın ateşkesi izleme merkezinden de açıklama geldi. El Nusra Cephesi etrafında toplanan grupların, Halep ve Hama'da saldırı hazırlığı içinde olduğunu belirtildi. El Nusra terör örgütü adını Fetih el Şam olarak değiştirmişti.

Ateş ihlalleri konsunda karşıklıklı suçlamalar var. Ancak en büyük ihlal Amerika'nın başını çektiği koalisyon güçlerinden geldi. Suriye ordusunun Deyr Ez Zor'da koalisyon güçleri tarafından vurulması, ateşkesin devam etmesi olasılığını zayıflattı. Bu saldırıdan sonra Batı destekli sözde ılımlı gruplar Halep'te savaş hazırlıklarını yoğunlaştırdı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, 62 askerin öldüğü saldırıyla ilgili "Alçakça saldırganlık" dedi. Esad, saldırıyı "ABD'nin arsız saldırganlığı" olarak nitelendirdi. Deyr Ez Zor'daki Suriye ordusu güçleri, IŞİD kuşatması altında bulunuyor.

Amerika'nın "yanlışlıkla oldu" dediği saldırıya tepki gösteren Rusya ise ABD - Rus anlaşmasının bir ksımını kamuoyuyla paylaştı. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, anlaşmada; "IŞİD ve El Nusra Cephesi kontrolündeki bölgeleri ılımlı muhalif güçlerin kontrolündeki bölgelerden soyutlamak ve ılımlı militanları El Nusra militanlarından ayırt etmek" maddesinin olduğunu belirtti.

Suriye ordusunu vuran Amerika, diğer yandan da terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye yardımlarını artırıyor. Sputnik’e konuşan PYD Tel Abyad yöneticisi Cudiya Kurdo, Amerika'nın PYD'ye destek için Tel Abyad'da merkez açtığını söyledi. Türkiye sınırındaki Tel Abyad olası bir Rakka operasyonu için stratejik önemde yer alıyor.

PYD kaynaklarına göre; 50 ABD askeri, Tel Abyad’a giderek bir merkez kurdu. ABD, bu merkezde kendi bayrağını astı.

Amerika kendisine bağlı sözde ılımlı grupları Halep'te saldırıya hazırlarken diğer yandan PYD'yi Rakka üzerine sürmek için plan yapıyor. Amerika IŞİD'ten boşalacak alanlara Suriye ordusunun yerleşmesini engellemek istiyor.

ulusalkanal.com.tr