Ev İşçilerinden o tasarıya tepki

IMECE Ev İşçileri Sendikası ev işçilerinin hukuki statüsüne hiç bir yenilik getirmediği ve büyük hak kayıplarına yol açacağı gerekçeleriyle torba yasa tasarısını protesto etti. "Ev işi iş, ev işçisi işçidir" diyen ev emekçileri tasarıyı kölelik düzenlemesi olarak niteledi, tüm ev çalışanlarını mücadeleye çağırdı.

Ev İşçilerinden o tasarıya tepki

Bakanlık ev işçilerini görmezden geldi

Kapalıyol girişinde bir araya gelen ev işçisi kadınlar "Torba Değil Çuval Al Başına Çal", "Köle Değiliz, Ev İşçisiyiz", "Emeklilik Hakkımız Söke Söke Alırız" sloganlarıyla ve 'İşi yokuşa süreme. Ev işçileri kolay sigorta istiyor' yazılı pankartın ardından Attalos Heykeline yürüdü. Ev emekçisi kadınlar ellerinde 'Kül kedisi değil ev işçisiyiz', 'Ev işçilerine insanca iş' yazılı dövizler taşıdı. Attalos Heykeli önünde ev işçileri adına açıklamayı yapan Münir İnal, taleplerinin hiç birinin Bakanlık tarafından dikkate alınmadığını, adeta görmezden gelindiğini söyledi. Torba yasa tasarısında kendileriyle ilgili düzenlemeleri değerlendiren İnal, "Ev işçilerinin hukuki statüsüne hiç bir yenilik getirmediği gibi, büyük hak kayıplarına yol açacak, durumumuzu olduğundan daha da geriletecek düzenlemeler içermektedir" diye konuştu.

Tasarıyla ev işçilerine köle muamelesi yapılıyor

Tasarıda yer alan düzenlemelerden '10 günden az-10 günden fazla çalışan' ayrımını değerlendiren İnal, bu tasnifin ev hizmetinde çalışanlara köle muamelesi anlamına geldiğini belirtti, buna asla müsaade etmeyeceklerini kaydetti. İnal, "Biz ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınmasını isterken, bu yasal düzenleme ile 10 günden az çalışan ev işçilerinin işçi sayılmadıkları bir kere daha tescillenmiş olacaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca sigorta hakkımız gün sayısına bakılmaksızın güvence altına alınmalıdır" diye konuştu.

Tüm ev işçileri mücadeleye çağrıldı

Sağlık ve emeklilik haklarının tüm işçilere birlikte ev işçilerinin de hakkı olduğunu vurgulayan İnal, tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde ev işçilerinin meslek hastalıkları ile iş kazalarının artarak devam edeceğine dikkat çekti. Ev işçilerine kölelik düzenlemesi olarak nitelediği torba yasa tasarısına karşı tüm ev emekçilerini mücadeleye çağıran İnal, ev işçilerinin özgün çalışma koşullarını gözeten kolay sigortalılık çözümü sağlanıncaya ve haklarının gasp edilmeden kendilerine verilinceye kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Ev işçisi kadınların eylemine bir çok kadın örgütü de destek verdi.

Haber: Devrim Dönmez Koçak-Fotoğraf:Merve Demirağ / Antalya

ulusalkanal.com.tr

tepki torba yasa tasarısı