Ve Çipras istifa etti!

Yunanistan'da Başbakan Alkesis Çipras ve hükümet istifa etti. İstifasını açıkladığı televizyon konuşmasında Nazım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" şiirini okuyan Çipras, "Tüm yaptıklarımı halkın onayına sunmaya karar verdim" dedi. İktidar partisi Syriza'dan ayrılan 25 kişi ise yeni bir parti kurdu

Ve Çipras istifa etti!

Erken seçim kararı alınan Yunanistan'da Başbakan Aleksis Çipras ve hükmet istifa etti.

İstifasını Cumhurbaşkanı Pavlopulos'a sunan Aleksis Çipras, erken seçim yolunu açmak için istifa ettiğini açıkladı. Televizyondan halka hitap eden Çipras, “Daha güçlü bir hükümeti kurmak için istifamı sunmak üzere cumhurbaşkanına gidiyorum. Sizden de daha güçlü bir hükümet kurmak için destek bekliyorum" dedi.

Yunan Başbakanı, istifasını açıkladığı konuşmada Nazım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" şiirini de okudu.

Çipras'ın bu kararı almasında, yeni kredi paketi için aleyhte oy kullanan parti içi muhalefetin tutumunun rol oynadığı vurgulanıyor. Çipras'ın seçimlerde, mali destek anlaşmasına sert muhalefet eden Siriza'dan 40 kadar milletvekilini meclis dışına itmek istediği belirtiliyor.

Çipras'ın istifasının ardından geçici hükümet kurulacak. Geçici hükümette başbakanın Yargıtay Başkanı Vasiliki Thanu olması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse Thanu Yunanistan'ın ilk kadın Başbakanı olacak.

Çipras'ın istifasının ardından, partisi Syriza'dan da 25 vekil ayrılarak yeni bir parti kurdu.

'Halk Birliği' adı verilecek yeni partinin başına, eski enerji bakanı Panagiotis Lafazanis geçecek.

25 vekilli parti, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda üçüncü büyük parti olacak.

Borç krizine ve kemer sıkma politikalarına toplumsal yanıt olarak iktidara gelen Syriza, IMF ve AB’nin reform taleplerini halkın tepkisine rağmen kabul etmişti.

Önce paketi reddeden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis görevden alınmış, referandum ve Meclis oylamalarında ret oyu veren kabine üyeleri değiştirilmişti. Yeni partinin lideri Lafazanis de bu bakanlardan biriydi.

ulusalkanal.com.tr