'Perinçek Soma ve Kınık'taydı'

'Perinçek Soma ve Kınık'taydı'

Yazarımız Doğu Perinçek bugünkü ROTA köşesini, Maden-İş Soma 3 No.lu Şube Örgütlenme Sekreteri Sefa Sökmen'e bıraktı.

İşte Sefa Sökmen'in “Perinçek Soma ve Kınık'taydı” başlıklı o yazısı;

Genel Başkanımız Doğu Perinçek dün Soma ve Kınık'taydı. Önce hep birlikte 41 madencimizin yattığı Soma Şehitliği'ni ziyaret ettik. Saygı duruşunda bulunduk, mezarlara karanfillerimizi bıraktık.

Ardından Maden-İş Soma Şubesi'ne geçtik. 1 No.lu Şube Başkanı Ali Gökmen'den madencilerin sorunlarını dinledik. Gökmen, sendikanın örgütlü olduğu altın madeninde, iş güvenliği kurallarına büyük ölçüde uyulduğunu anlattı ve şu önemli saptamada bulundu: Ne zaman ki altına ya da kömüre değil insana değer vermeyi öğreniriz, işte o zaman sorun çözülür.

EN ANLAMLI SORU

Sonra madenciler lokalinde Somalılarla buluştuk. Anlamlı soruyu madenci Kemal Eral sordu: "Geçen ayki maaşımızı gecikmeli de olsa aldık. Bir sonraki maaşımızın akıbeti meçhul. Bazı bankalar borçlarımızı da erteledi. Birkaç ay böyle geçer. Peki 6 ay sonra ne yapacağız?"

Genel Başkanımız, yanıtına Türkiye'nin hızla yuvarlandığı ekonomik krizi tanımlayarak başladı. Sıcak para ekonomisinin duvara dayandığını, haciz memurlarının kapıda olduğunu belirtti. Uluslararası çevrelerden, son günlerde görüştüğü büyük sanayicilere, yakın zamanda çok ağır bir deprem beklentisinin hakim olduğunu anlattı. Ancak ödenecek bedelin büyüklüğünün yanında büyük çözümün de geldiğini vurguladı. Artık Türkiye'nin seçenekler ve tercihlerle değil, mecburiyetle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Görüştüğü büyük sanayicilerin de karma ekonomiyi desteklediğini ve çözüm olarak gördüklerini belirtti.

Soma'daki işsizlik ve iş güvenliği sorunlarının da ancak kamulaştırmayla çözülebileceğini söyledi.

Maden-İş 1 No.lu Şube Başkanı Ali Gökmen, Perinçek’e “Madenci” heykelciği hediye etti.

Vagonun üzerinde “Bir avuç kömür için bir ömür verenlere...” yazyor.

KAMULAŞTIRMA DEYİNCE GÖZLER PARLIYOR

Kamulaştırma, Soma havzasındaki madenciler arasında büyük kabul görüyor. Eylemlerde ne zaman bu talebi dillendirsek gözler parlıyor, alkışlar patlıyor. Somalı madenciyle, "karma ekonomi" diyen milli sanayici aynı düzlemde çözüm üretiyor. İki kesimi birleştiren zemin Türkiye'nin yeniden üretim ekonomisine dönmesi gerekliliği.

Soma'dan sonraki durak Kınık'tı. Burada toplanan yurttaşlarla ağırlıklı tartışma cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine oldu. Söz alanların büyük kısmı birleşme ihtiyacını vurguladı. Bu düzeni bölünerek değil birleşerek değiştirebileceğimiz konuşuldu. Kime oy verileceği sorusu yoğun olarak ortaya atıldı. Bir kısım yurttaş, istemeyerek de olsa Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermeyi savundu. Ancak sandığa gitmeyeceğini belirtenler de oldu.

NEREDE BİRLEŞECEĞİZ?

Genel Başkanımız birleşme ihtiyacının doğru olduğunu ancak nerede birleşildiği sorusunun kritik olduğunu vurguladı. Birleşmenin ancak Atatürk'te olabileceğini belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'ye Kınık'tan şöyle seslendi: Açılımda ve AKP'nin kuyruğunda değil, 6 Ok'ta birleşelim.

Çok sayıda madencinin de katıldığı buluşmada, sendika meselesi de gündemdeydi. Bazı madenciler Maden-İş'e eleştiriler yöneltti. Genel Başkanımız, Sendika'nın bu olaydan kendisini yenileyerek çıktığını, işçinin demokratik şekilde seçtiği yeni yöneticilerle gidildiğini söyledi. Böyle devam edilirse Sendika'nın işçi haklarını savunabileceğini belirtti.

Genel Başkanımız madenlerimiz, enerjimiz ve iletişimimizin kesinlikle özelleşmemesini ve ülkemizin de bu yıkımdan 6 Ok programında birleşerek çıkabileceğini özellikle vurguladı.

Bu çatının Soma ve Kınık'tan başlayarak tüm yurda yayılması hedefi yurttaşların kuvvetle alkışladığı cümle oldu. Genel Başkanımızı bu hedefte birleşerek uğurladık.