Dolar artışı borcu katladı!

Dolardaki yükseliş Türkiye'nin borçlarını kat kat artırdı. Kur faturası bankalara 15 milyar, vatandaş ve sanayiciye 13 milyar, devlete ise 10 buçuk milyara mâloldu. Borç 38 buçuk milyar dolar arttı, açık 476 buçuk milyar dolara dayandı.

Dolar artışı borcu katladı!

Ak Saray ile Merkez Bankası arasındaki faiz tartışmalarıyla başlayan dolar kurundaki yükselişin faturası vatandaşa çıktı.

Sanayiciden, çiftçiye, işçiden memura, dolar artışının Türkiye'ye faturası ağır oldu. Kur artışı bankalara 15 milyar, vatandaş ve sanayiciye 13 milyar, devlete ise 10 buçuk milyara mâloldu. Borç 38 buçuk milyar dolar arttı. 438 miyar dolar olan açık, 476 buçuk milyar dolara dayandı.

Faiz tartışmaları 16 Ocak'ta başladı. 2,30 seviyesindeki dolar, psikolojik sınır olan 2,50'yi aştı. Dolar o günden bugüne Türk Lirası karşısında yüzde 8,8 değer kazandı. Bir başka değişle Türk Lirası dolar karşısında yüzde eridi, yüzde 8,8 değer kaybetti.

Dolardaki artış imalat sanayisini de derinden sarstı. Çünkü sanayici ve ihracatçı ara malı dolar üzerinden ithal ediyor.

ulusalkanal.com.tr