Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kuruldu

AKP hükümeti yeni linyit sahaları açarak termik santraller kurma ve buraları da rödavans sistemiyle özel sektöre devretmek üzere bir plan oluşturdu. Planı hayata geçirmek üzere Başbakanlık genelgesiyle Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kuruldu.

Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kuruldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yerli kömür başta olmak üzere enerji yatırım süreçlerinin hızlandırılması için genelge yayımladı. Genelge çerçevesinde Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kuruldu.

Kurul, Kamu ve özel sektör tarafından yapılan ve yapılacak yatırımların izin süreçlerinin takibi ile denetim ve koordinasyonunu sağlayacak; özel sektöre açılacak linyit sahaları ile rödovans usulüyle yeni üretim tesislerinin kuruluş sürecini kontrol edecek.

Atılacak adımlar AKP'nin 2014 sonunda açıkladığı Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planına göre şekillenecek Bu hedeflere ulaşmak için, kamu özel ortaklığına dayalı bir finansman modeli ile linyit sahalarında termik santraller kurulacak. Afşin Elbistan, Konya Karapınar ve Trakya Ergene gibi büyük linyit havzaları termik santral kurulmak üzere ihaleye çıkarılacak.

Türkiye'nin ayrıca yurt dışında hem kömür arama hem de kömür çıkarma çalışmalarını başlatması hedefleniyor.

Enerji Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında kurulan kurulda en az genel müdür veya başkan yardımcısı seviyesinde temsilcisi olacak kurumlar şunlar: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar ile Hazine Müsteşarlığı, Devlet Su İşleri, Tapu Kadastro, Karayolları Genel Müdürlükleri, Türkiye Yatırım ve Tanıtım Ajansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri.

ulusalkanal.com.tr