Referandum için yapılan son anketlerde 'hayır' oyu önde gidiyor

Türkiye 16 Nisan’da referanduma gidiyor. AKP ve MHP yönetimi ‘evet’ için kendi tabanlarını ikna etmekte zorlanırken, ‘hayır’ için soldan-sağa çok geniş bir cephe kurulmuş durumda.

Referandum için yapılan son anketlerde 'hayır' oyu önde gidiyor

CUMHURBAŞKANI Erdoğan tarafından anayasada değişiklik yapılmasına ilişkin kanun dün onaylandı. TBMM Genel Kurulu’nda 339 oyla kabul edilen değişiklik için Türkiye, 16 Nisan’da referanduma gidecek. Siyasi partiler, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve sendikaların ise pek çoğu şimdiden oylamadaki tavrını açıkladı. AKP ve MHP yönetimi oylamada ‘evet’ diyeceğini açıklarken, soldan-sağa, siyasi yelpazenin tamamına yakını ‘hayır’ cephesinde yer alacağını ilan etti.

Aydınlık'ın haberine göre, referandum öncesi ‘evet’ ve ‘hayır’ cephesinin son durumu şöyle:

AKP’DE YÜZDE 25 KARARSIZ

Referandumda “evet” diyeceğini açıklayan AKP ve MHP yönetimleri, seçmenlerini ikna etmekte güçlük çekiyor. Yapılan anketler, son seçimde AKP’ye oy veren seçmenden yüzde 25’lik bir kesimin kararsız olduğunu gösteriyor. İktidara yakın gazeteciler de açıkça “referandumun garanti olmadığını” yazıyor. AKP Sözcüsü Numan Kurtulmuş, önceliklerinin “gri alan” olarak tabir edilen kararsız seçmeni ikna etmek olduğunu açıkladı. Bunun yanında “FETÖ’cü olmadığı halde çevresindeki FETÖ operasyonlarından mağdur olan kesim” ile gençler, kadınlar ve Kürt oyları da AKP’nin öncelikleri arasında. AKP’de ortak kanaat ise referandumun çantada keklik olmadığı.

MHP HER GEÇEN GÜN ERİYOR

MHP’de ise durum çok daha vahim. Parti içinde, tabandan tavana, çok yoğun bir ‘evet’ karşıtlığı var. İlk olarak anayasa değişikliği oylamasında ‘hayır’ oyu vereceğini açıklayan MHP Milletvekili Atila Kaya, genel başkan yardımcılığı görevini bıraktı. Ardından son 30 yılda Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış tüm isimler bir araya gelerek, MHP tabanını ‘hayır’ oyu kullanmaya çağırdı. MHP’nin muhalifleri ise bir komite kurarak ‘hayır’ için meydanlarda çalışma kararı aldı. Kimine göre MHP tabanının yüzde 80’i, kimine göre ise yüzde 90’ı “hayır”cı. Bahçeli ise ‘hayır’ın bir adım önde olduğunu şu sözleriyle açıkladı: “Biz gidip ‘evet’ i anlatmazsak, kimse ‘evet’ demez”. Durumun vehametini gören Bahçeli, seçmenini ikna etmek için kampanya yürütme kararı aldı. Kampanyanın finansmanı ise devletin kasasından sağlanacak. Meydanlar ise AKP seçmeniyle doldurulacak. Bahçeli’ye itiraz eden il yöneticieri ise Burdur’daki gibi görevden alınacak. İstifalar ise art arda gelmeye devam ediyor.

HAYIR CEPHESİ KARARLI

AKP ve MHP yönetimleri dışında siyasi yelpazenin tamamına yakını ‘hayır’ cephesinde yer alıyor. CHP’den Saadet’e, Vatan’dan Adalet Partisi’ne kadar... ANAP’ı, DYP’si, DSP’si, DP ve BTP’si... Hepsi “hayır” için kolları sıvadı. Öncelik AKP ve MHP seçmenini ikna etmek olacak. Kampanya sürecinde toplumu kutuplaştıran söylemlerden uzak durulacak. Aslında ‘hayır’cıların elini güçlendiren de bu yaklaşım. Çünkü “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” hem ülkeye hem cumhurbaşkanına

hem de hükümete kurulmuş bir tuzak. Millet seferber olursa tıpkı 15 Temmuz’daki gibi tuzak boşa çıkarılacak. Bu yüzden ‘hayır’ cephesinin önceliği, milli birliği sağlamak olacak. Partilerin yanında çok sayıda demokratik kitle örgütü, meslek odası

ve sendika da ‘hayır’ oyu kullanacaklarını ilan etti. Üyelerinin toplamı milyonları geçen ADD, TGB, CKD, ÇYDD, TMMOB, TTB, KESK, DİSK ve daha nicesi ‘hayır’ cephesinde yer aldı. Bu örgütlerin tabanında kararsızlık sezilmezken, motivasyonun yüksek olduğu gözlemleniyor.

ANKETLERDE SON DURUM

İktidara yakınlığıyla bilinen Andy-Ar anket şirketinin sahibi Faruk Acar, önceki gün CNN Türk’te konuk olduğu bir programda, 2010 referandumuna göre evet oylarında “motivasyonun çok fazla olmadığını” ve “gönülsüz” olunduğunu vurguladı.

Gezici Araştırma’nın son anketine göre ise referandumda halkın yüzde 41.2’si ‘evet’, yüzde 58.2’si ise ‘hayır’ oyu verecek. Başkanlık referandumu anketi gerçekleştiren Adil Gür, şu anda ‘evet’ oylarının çoğunlukta olduğunu söyledi. Gür’ün araştırmasında “evet” oylarının oranı yüzde 54, “hayır” oranı ise yüzde 46 olarak görülüyor. Öte yandan MHP seçmeninin ise üçte biri henüz kararsız durumda. Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) tarafından yapılan araştırmada da “hayır” açık ara önde gidiyor. Anket sonuçlarında “hayır” vereceklerin oranı yüzde 57,6 olurken, “evet” diyenlerin oranı ise yüzde 42,4 olarak belirlendi.

ulusalkanal.com.tr

başkanlık