Hindistan Cammu Keşmir'de 'merkezi yönetim' ilan etti
Hindistan, Başbakan Mehbuba Müfti'nin istifasının ardından Cammu Keşmir eyaletinde ortaya çıkan yönetim boşluğunu gidermek için "merkezi yönetim" ilan etti.
Hindistan, Başbakan Mehbuba Müfti'nin istifasının ardından Cammu Keşmir eyaletinde ortaya çıkan yönetim boşluğunu gidermek için "merkezi yönetim" ilan etti.
Hindistan hükümeti, Devlet Başkanı Ram Nath Kovind'in onayıyla, eyaletin idaresinin yeni hükümet kurulana kadar geçici olarak Vali NN Vohra'ya devredilmesine karar verildiğini açıkladı.
Merkezi yönetim, seçilmişlerin yetkilerinin lağvedilerek eyalet yönetiminin tamamıyla merkezi yönetim tarafından üstlenilmesini öngörüyor.
Müfti, iktidardaki milliyetçi Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) yerel kolunun, kendi liderliğindeki Halkın Demokratik Partisi (PDP) ile kurduğu koalisyondan çekilmesinin ardından istifa etmişti.
Hint yetkililer, yaptıkları açıklamalarda seçilmiş hükümetin düşmesini, eyalette bağımsızlık yanlısı direnişçilerle Hint güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda Hint ordusunun "elini rahatlatacak" bir adım olarak sundu. İçişleri Bakanı Rajnath Singh, "Güvenlik güçlerine teröristlere karşı düzenledikleri operasyonlar için elini rahatlatacak bir fırsat sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Merkezi yönemin ilanının, taraflar arasında ramazan ayında ilan edilen ateşkesin bitmesinin ardından yapılması dikkati çekti.
Keşmir'de 2015'ten bu yana üçüncü kez merkezi yönetim ilan ediliyor. Daha önce 2015'te parlamento seçimlerinin ardından hükümet kurulamadığı için ve Başbakan Müfti Muhammed Seyid'in 2016 başında görevdeyken istifa etmesinin ardından merkezi yönetim ilan edilmişti.
Keşmir sorunu
İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan'la birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.
Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.