Amiral Soner Polat'tan AKP ve Erdoğan’a Kıbrıs uyarısı

Amiral Soner Polat'tan AKP ve Erdoğan’a Kıbrıs uyarısı

Kocaeli’de konuşan Emekli Tümamiral Soner Polat, Kıbrıs’ta yürütülen müzakerelerdeki tehlikelere dikkat çekti, AKP hükümetini uyardı. Kıbrıs’ın Türkiye için stratejik önemini hatırlatan Polat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetini teslimiyetten vazgeçmeleri için uyardı

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Emekli Tümamiral Soner Polat, Kıbrıs’ta yürütülen müzakerelerle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde partisi tarafından düzenlenen dayanışma kahvaltısında konuşan Polat, Kıbrıs’ın Türkiye için önemini görseller eşliğinde anlattı. Polat, son dönemde yürütülen müzakerelerle Türkiye’ye önemli bir tehdit yöneltildiğini belirterek, “Bir mavi vatan kavramı var. Batı ülkeleri diyor ki sizin mavi vatanınız, Antalya Körfezi ile sınırlıdır. Halbuki Doğu Akdeniz’de en uzun deniz sınırı 1577 kilometre ile Türkiye’ye ait. Dolayısıyla içeri doğru bir itilme var. Kıbrıs’tan da çıktığımız takdirde vaziyet daha da değişecek” diye konuştu.

TİCARET DURURSA AÇLIK BAŞLAR

İsrail ve Güney Kıbrıs’ın bölgede doğalgaz ve petrol çalışması yaptığına dikkat çeken Polat, “Ege Denizi’nde irili ufaklı 3 bin tane ada adacık ve kayalık var. Bir kriz ya da savaş halinde siz isteseniz bile oraya bir ticaret gemisini sokamazsınız. Çünkü güvenlik açısından korumak çok zordur. Dolayısıyla deniz ticaretimiz, Antalya, Mersin ve İskenderun limanlarına yönelik olarak yapabilirsiniz. Bu önemli mi çok önemli. Çünkü Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılıyor. Yani bir ay deniz ulaşımı kesilirse, ekonomi felç olur falan demiyorum açlık başlar. Dolayısıyla bizim bu limanlarımızı mutlaka açık tutmamız gerekiyor. Kıbrıs’ın kuzeyi bir başka ülkenin eline geçerse, bu Türkiye için bir felaket olur. Türkiye bir harbe girdiği durumda çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalır” ifadelerini kullandı.

KIBRIS MİLLETTEN GİZLENİYOR

Polat, Kıbrıs müzakerelerindeki teslimiyetçi çizgiye dikkat çekti: “Burada önemli bir dönemeçteyiz. Şu an özellikle basın yayın organları Türk Milleti’nden gizliyor. 9, 10, 11 Ocak’ta Cenevre’de Kıbrıs ile ilgili çok önemli görüşmeler yapılacak. Ve 12’sinde beşli görüşme olacak. Üç garantör ülke Türkiye, İngiltere ve Yunanistan ile KKTC ve Güney Kıbrıs yönetimi bir araya gelecek. Teslimiyetçi, AB hayranı bir ekip var. Başlarında Akıncı denilen bir adam var. Son derece tehlikeli şimdiye kadar verdikleri tavizler. Ben Kıbrıs’a da gidip incelemeler yaptım. 28 Kasım’da Numan Kurtulmuş çıktı dedi ki ‘Bizim kırmızı çizgilerimiz vardır. Bir tanesi dönüşümlü başkanlık, diğeri iki tarafın siyasi eşitliği ve iki kesimlilik, üçüncüsü ise Türkiye’nin etkin garantörlüğü.’ Ancak şu anda bunların hiçbiri sağlanmış vaziyette değil. Dönüşümlü başkanlığı Rumlar kabul etmiyor. Siyasi eşitlik ve iki kesimlilik sulandırılmış vaziyette. Türkiye’nin etkin garantörlüğü de maalesef masada. Dolayısıyla bu şartlar altında nasıl o görüşmelere gidiyorlar onu anlamak mümkün değil.”

ENOSİS YENİDEN GÜNDEMDE

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Polat, “Bütün dünyada küresel sistem bölünmeyi dayatıyor. İşte Yugoslavya, Afganistan, Irak, Suriye, Libya, Yemen… Ama Kıbrıs’ta dini, lisanı, alfabesi ayrı, 42 yıldır ayrı yaşayan ve gerçekten ayrı dünyaların insanı iki toplumu birleştirmeye çalışıyorlar. Demek ki 42 yıldır devam eden barıştan dünyada rahatsız olanlar var. Rumlar’ın planı hiç değişmez. Megali İdea’dır, yani önce Kıbrıs’ta Rum egemenliği, ardından da Enosis yani Ada’nın Yunanistan’a bağlanması. Bunun için üç önemli koşul vardır. Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması, Türk askerinin Ada’dan atılması, Türk göçmenlerin Ada’yı terk etmesi. Joe Biden, çok enteresan şeyler söylüyor. Türkiye artık Kıbrıs’ta asker bulundurmanın kendisine bir fayda sağlamadığını anlamalı. Erdoğan Kıbrıs’ın işgalinde tek çıkarı olan TSK’nın etkisinden kurtuldu.’ Kıbrıs’ta Türk Ordusu’nun değil, Türkiye’nin KKTC’nin ve Anadolu’daki Türkler’in çıkarı vardır” şeklinde konuştu.

HARİTA GİZLENİP TOPRAK VERİLİYOR

Kıbrıs müzakerelerini yürüten ekibin teslimiyetçi rolüne değinen Soner Polat, “Rum basını müzakerelerle ilgili çeşitli haritalar yayınlıyor bunlar tartışılıyor ama Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nden bunlar gizleniyor. Akıncı’nın beyanatı çok önemli. Diyor ki ‘Yüzde 36’dan yüzde 28,8’e indik. Ama yine de Rumlar kabul etmedi bunlar maksimalist. Bunlarda vicdan yok.’ Şimdi bu bile bu müzakerecilerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Çünkü her müzakereci maksimalisttir ve vicdanı olmaz. Masaya oturduğunuz zaman 100 istersiniz, 98’e inersiniz. Bu beyanlar, bu ekibin ne derece acemi, toy ve deneyimsiz olduğunu gösteriyor. Yüzde 36’dan yüzde 28’e inmek düşük gibi gözüküyorsa da strateji açısından bakarsanız toprakların yüzde 20’sini veriyorlar. Verilen yerler Güzelyurt’un su kaynakları, Karpaz petrol alanlarına sahip bölge. Bu nedenle Annan Planı dahil tüm planlarda Karpaz vardır. Bunun iki nedeni var birincisi Türkiye’yi tehdit etmek, ikincisi doğalgaz ve petrol yataklarına ortak olmak” uyarısında bulundu.

BARIŞ DEĞİL SAVAŞ GELECEK

Emekli Tümamiral Polat, “80 bin Rum ellerindeki tapularla Türk topraklarına girecek. Bu iç savaş demek. Ayrıca dört özgürlüğü de kabul ettiler. Dolaşım, yerleşim, mülkiyet ve iş kurma. Zaten bunları verdiğiniz anda iki sene içinde Rum nüfus Türkler’i geçer. Şöyle bir oranı da kabul etmişler, bir bölü dört. Yani oradaki Türkler’in sayısı Rumlar’ın dörtte birini geçemeyecek. Aklın alacağı, kabul edilebilecek şeyler değil. Kıbrıslı bakan Annan Planı bir savaş planıydı o yüzden kabul etmedik diyor. 42 yıldır ayrı yaşayan iki toplum tapu sorunlarıyla, mülkiyet sorunlarıyla iç içe girdiği zaman savaş çıkar diyor. Gördüğünüz gibi bu görüşmelerde barış değil savaş gündeme gelecek” ifadelerini kullandı.

AKP’YE ÖNEMLİ UYARI

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Soner Polat’tan Kıbrıs’taki müzakerelerle ilgili bir uyarı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetine geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “Çözüme yakınız, 12 Ocak’taki toplantıya Erdoğan da katılacak” açıklamasını hatırlatan Polat, “Nasıl bir çözüm olacak? Hep beraber göreceğiz. Türk Milleti’nin bu konuda sesini hep birlikte yükseltmesi gerekiyor” dedi. Soner Polat, Vatan Partisi olarak Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetini Kıbrıs konusunda izlenen teslimiyetçi politikadan vazgeçilmesi için uyardı. Polat, Türk Milleti’nin Kıbrıs’taki gelişmelere duyarsız kalmaması gerektiğini kaydetti.

Emrah Taştan / Kocaeli

ulusalkanal.com.tr

erdoğan AKP kocaeli Kıbrıs amiral soner polat