Türk: Anayasa'nın 2. maddesine aykırı, AYM'den dönmeli

Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinin değiştirilemeyecek madde olan 2. Maddesine aykırı olduğunu açıkladı. Anayasa'nın ilk dört maddesine aykırı değişiklikler yapılamayacağını hatırlatan Türk'e göre, teklif demokratik ve hukuk devletini yok sayıyor, dolayısıyla teklifin kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'nden geri dönmesi gerekiyor.

Türk: Anayasa'nın 2. maddesine aykırı, AYM'den dönmeli

AKP ile MHP’nin uzlaşması sonucunda Meclis'e sunulan Anayasa değişikliği teklifine hukukçuların itirazları devam ediyor.

Eski Adalet Bakanı ve Anayasa Profesörü Hikmet Sami Türk'e göre, yasama, yürütme ve yargının tek bir kişide toplanması Anayasa'nın 2'inci maddesine aykırı. Hal böyle olunca da AKP'nin teklifi Anayasa Mahkemesi'nden dönmeli.

Türk milletinin 140 yıllık özgürlükçü, demokratik bir Anayasa mücadelesi olduğuna dikkat çeken Sami Türk, değişiklik teklifinin bu mücadeleyi geriye götürdüğünü kaydetti.

Aynı zamanda DSP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Sami Türk, teklifte yer alan yedek milletvekilliği uygulamasını da değerlendirdi.

Milletvekillerine teklifi reddetmesi için çağrı yapan Türk'e göre, 15 Temmuz'da darbecilere karşı verilen topyekün mücadelenin aynısı başkanlığa karşı da yaşanacak.

Türk, Teklifle Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin aynısının 1933 yılında Almanya'da Adolf Hitler'e de verildiğini hatırlattı, "Almanya ve dünyanın yaşadığı olaylar ortada" ifadesini kullandı.

Haber: Gürkan Demir

Kamera: Barış Yurteri

ulusalkanal.com.tr