Türk heyetine bombalı saldırı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Somali'de bombalı saldırı düzenlendi. Erdoğan'ın korumalarıyla bazı bürokratların kaldığı otelin önünde düzenlenen saldırıda, Türk Heyetinden ölen ya da yaralanan olmadı. Saldırıyı Eş Şebab örgütü üstlendi.

Türk heyetine bombalı saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın yapacağı ziyaret öncesi, Somali'nin başkenti Mogadişu'da, aralarında korumalarında olduğu Türk heyetini hedef alan bombalı saldırı düzenlendi.

Somali polisi, heyetin kaldığı otelin girişinde düzenlenen intihar saldırısının bomba yüklü araçla yapıldığını belirtti. Saldırıda Türk heyetinden ölen ya da yaralanan olmadı.

Bombalı aracın otelin kontrol mekanizmasında patlatıldığı, olayda 3 Somali vatandaşının öldüğü belirtildi.

Afrika gezisi kapsamında Etiyopya'da temaslarda bulunan Erdoğan, yarınki Mogadişu ziyaretini iptal etmedi. Erdoğan'ın saldırının düzenlenen otelde kalacağı açıklandı.

Saldırıyı El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütü üslendi.

Mogadişu'da, Haziran 2013'te Türk Büyükelçiliği'nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu.

Mayıs 2014'te ise yine Mogadişu'da, Türk Hava Yolları'na güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Eş Şebab örgütü sözcüsü, geçtiğimiz yıl El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Müslüman halkın en büyük düşmanı NATO ve onun parçası olan Türkiye" demiş, Türkiye'nin Meşru hedefler arasında olduğunu belirtmişti.

Başbakan Davutoğlu, bulunduğu Davos'ta Mogadişu'daki Türk heyetine saldırı hakkında bilgi aldığını belirterek, "Somali zaten güvenlik riski bakımından yüksek bir riske sahip olan bir ülke. Sadece sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti nedeniyle değil, birkaç gün önce de terör saldırısında Somali güvenlik güçlerinden hayatını kaybedenler oldu. Bu saldırıda da 3 Somalili kardeşimiz hayatını kaybetti, Allah'tan rahmet diliyorum. Bizim ön heyet olarak gitmiş heyetimizin kaldığı otelin karşısında bir saldırı söz konusu. Tabi doğrudan bizim heyeti hedef alıp almadığı konusunda incelemeler devam ediyor. Büyükelçimiz her türlü tedbiri Somalili yetkililerle birlikte alıyor" dedi.

Ayrıca Davutoğlu, "Riskler olur, ama Türkiye'nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez. Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasındadır" diyerek, şunları söyledi: "Bunu da salt Türkiye'ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmekte doğru olmayabilir. Araştırmalar devam ediyor. İnşallah sayın cumhurbaşkanımızda Somali'ye gidecekler, sağ ve salim olarak ülkemize gururla onurla dönecekler."

ulusalkanal.com.tr

saldırı mogadişu türk heyet