Ekmek katkı maddesinde ’GDO’ çıktı

Türkiye'de ekmek yapımında GDO'lu ürünlerin kullanılması yasak. Ancak bazı fırınlarda, ekmeği ucuz mâl etmek uğruna bu yasak çiğneneniyor. Adana'da bir firmanın fırınlara GDO'lu ekmek katkı maddesi sattığı ortaya çıktı. Haber üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti, şehirde faaliyet gösteren bütün fırınlardan ve ekmeklerden teker teker numune alındı.

Ekmek katkı maddesinde ’GDO’ çıktı

Türkiye'de ekmeğin nasıl tüketileceği ciddi bir tartışma konusu. Hergün sofralarımıza giren ekmeklerde, GDO'lu insan gıdası veya katkı maddesi kullanılması yasak. Ancak yediğimiz ekmekleri ucuza mâl etmek isteyen bazı işletmeler bu yasağı çiğneyebiliyor.

Adana'da, bir gıda firmasının ürettiği ekmek katkı maddesinin içeriğinde, GDO’lu ürünler bulunduğunu ortaya çıktı. Üstelik katkı maddesini üreten firma, bu sağlıksız ürünün Adana'daki fırınların yüzde sekseni tarafından kullandığını söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberinin ardından kentteki fırın, market, ekmek fabrikası ve pastanelerin tamamına yakınından numuneler alındı. Adana Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, sonuçların 3-4 gün içerisinde açıklanacağını duyurdu.

Konunun gündemine düşmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'te yazılı bir açıklama yaptı. Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını belirtti, "Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu'' ifadelerini kullandı.

Ekmeğin geç bayatlamasını ve şişkin gözükmesini sağlayan katkı maddesi test edildiğinde GDO’lu soya çıkıyor. GDO’lu soya ise sadece hayvan yemi olarak ülkemize girebiliyor. Yani insan gıdası olarak kullanılması sağlığa uygun değil. GDO’lu olmayan soyalar daha pahalı olduğu için bu yöntem seçiliyor.

İnsan sağlığı ile oynayanlar hakkında, savcılık kararı doğrultusunda 1-12 yıl arası hapis cezası, 200 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası veya 10 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.

ulusalkanal.com.tr

adana ekmek gdo özden güngör