Çankaya'dan Kaç-Ak Saray'a!

Çankaya Köşkü’ndeki tarihi eserlerin ak saraya taşındığı iddia edildi. Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya’ya getirttiği ve bir süre önce de restorasyondan geçirilen bir çok eserin gece yarısı yapılan taşımayla Ak Saray'a nakledildiği belirtildi.

Çankaya'dan Kaç-Ak Saray'a!

Kurtuluş Savaşı'nın tarihi önemini anlatan ve Cumhuriyet devrimine tanıklık eden eserlerin Çankaya Köşkü'nden Aksaray'a taşındığı ileri sürüldü.

İddiaya göre Çankaya Köşkü'ndeki tablo, vazo ile yerli ve yabancı ressamların eserlerinin yer aldığı koleksiyon gece yarısı Aksaray'a götürüldü.

Taşının eserler arasında Atatürk’ün bizzat kensinin Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya’ya getirttiği tabloların da bulunduğu ifade edildi. O eserler arasında dünya resminin değerli isimlerinden Gerome, Boulanger, Emile van Marcke’a ait resimler ile Türk resmini temsilen Şevket Dağ, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Ömer Adil, Fikret Mualla’nın eserleri de bulunuyor.

Söz konusu eserlerin bir süre önce Çankaya’da restore edildiği biliniyor. Restore edilenler arasında Mehmet Ali Bey’in, Ayvazovski’nin ‘Kış’ ve Hollandalı ressam Petrus van Schendel’ın ‘Balık Pazarı’ tabloları da var.

Aksaray'a toplamda 350 tablo ile bazı değerli metal eşyaların götürüldüğü ileri sürüldü.

ulusalkanal.com.tr