Karlov: Fırat Kalkanı Harekâtı için Şam’ın onayı alınması gerekir

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, "Suriye’nin meşru hükümeti ile temas yapmadan Suriye’deki krizin çözülmesi mümkün olmayacak" dedi. Fırat Kalkanı Harekatı’nın Suriye’den onay alınarak yapılması gerektiğinin altını çizen Karlov, “Türkiye ile birlikte yeni bir dünya oluşturmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Karlov: Fırat Kalkanı Harekâtı için Şam’ın onayı alınması gerekir

“Suriye’nin meşru hükümeti ile diyalog kurmadan krizin çözülmesi mümkün değildir. Türkiye mutlaka Suriye ile temas içinde olmalıdır.” Bu sözler Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a ait.

Atılım Üniversitesi’nin akademik açılış törenine konuşan Rus Büyükelçi, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Konuşmasına 15 Temmuz darbe girişimini anarak başlayan Karlov, "Türkiye büyük bir tehlike atlattı. Önemli bir mücadele verdi. Bu saldır karşısında Türkiye’nin yanında olan ilk devlet Rusya oldu, ilk destek mesajı da başkanımız Sayın Putin’den geldi. Şehit düşenlerin ailelerine ve ülkenize başsağlığı diliyorum. Şehitlerin yaptıkları ve isimleri unutulmayacaktır" dedi.

Suriye’nin geleceği konusunda Türkiye ve Rusya ortak düşünceye sahip olduğunu söyleyen Karlov, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi. Karlov, "İki ülke de sadece siyasi çözüm olabileceğinden hareket ediyor. Hem Moskova hem de Ankara Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır. Türkiye ile uluslararası her türlü gündemde yakın diyalog içerisinde olmaya da hazırız. Tabii ki en başta ekonomik ilişkileri düzeltmek ve eski seviyesine ulaştırmak için çaba göstermeliyiz" ifadesini kullandı

“Birlikte yeni bir dünya oluşturmak istiyoruz” diyen Rus Büyükelçisi Karlov, “İlişkiler düzeldiği takdirde önümüzdeki 1 buçuk – 2 yıl içerisinde eski seviyeye ulaşacak, ondan sonra da yeni ufuklar açmaya uygun zemin oluşabilecek. Türkiye ile iki önemli projemiz var. Biri Akkuyu Nükleer Santrali bir diğeri de Türk Akımı. Akkuyu projesi vaktinde ve üstün kalitede tamamlanması için Rusya bütün sorumluluklarını yerine getirecektir. Umarım Türk Akımı ile ilgili de anlaşma hükümetler arasında en yakın zamanda imzalanır ve projenin inşa aşamasına geçilir" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından konukların ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karlov, Suriye’nin dağılmasının jeopolitik bir trajedi olacağının altını çizdi. Çözüm için Şam’ı adres gösterdi. Karlov, "Suriye’nin birkaç parçaya dağıtılması en büyük jeopolitik trajedilerden birisi olacaktır. Eğer dağılma olursa, bu bölgede istikrar uzun yıllar boyunca olmayacaktır. Bu nedenle biz Rusya olarak Suriye’nin tek devlet olarak toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Keşke ABD de bu yaklaşım içerisinde hareket etseydi. O zaman bu sonucu elde etmek daha kolay olurdu" dedi.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’na da değinen Rus Büyükelçi, "Bu operasyonun başlatılmasına neden olan sebepleri anlayabiliyoruz. Özellikle son aylarda Türkiye’de yapılan dehşet verici terör eylemlerinin azmettiricileri ve icracıları Suriye’den gelmiştir. Fakat bu operasyonun bir “ama”sı var. Uluslararası hukuk gereği bu tip operasyonlar ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararıyla yapılmalıdır ya da Suriye hükümetinin onayıyla yapılmalıdır. Suriye topraklarında bizim hava faaliyetlerimiz de bulunmaktadır. Bu faaliyetler Suriye hükümetince onay alınarak yapılmaktadır. O nedenle Suriye ile temas kurmak önemlidir. Suriye’nin meşru hükümeti ile temas kurmadan, diyalog yapmadan Suriye’deki krizin çözülmesinin mümkün olmayacağını düşünüyoruz. Teröre karşı en büyük mücadeleyi Suriye Hükümetine bağlı ordu veriyor. Suriye hükümeti olmazsa teröristlerin ilerlemesini kim durduracak" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr