Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler geliyor

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesine bir çok ülkeden kınama mesajları geldi. Dünyanın dört bir yanında protesto gösterileri düzenlendi

Trump'ın Kudüs kararına dünyadan tepkiler geliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını resmen ilan etmesinin ardından dünya liderlerinden peş peşe tepkiler geldi.

"İsrail-Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz. Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım" diyen Trump'ın sözde barış mesajlarını dünya liderleri sert bir dille eleştirdi. Birçok yerde prostesto gösterileri düzenlendi.

Ürdün, Lübnan ve Mısır'da halk, Trump'ın kararını protesto etti. Filistin'in bütün şehir ve kasabalarında halk sokağa döküldü.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasıyla Washington'un siyasi süreçteki rolünün sona erdiğini belirtti. ABD'nin İsrail uygulamalarının "İsrail'den bile fazla" olduğunu ifade etti.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awaz yaptığı açıklamada "CIA, tüm güvenlik uzmanları ve hatta Papa Francis bile bu karar konusunda Başkan Donald Trump'ı uyardılar." diye konuştu.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını 'sorumsuz' ve 'haksız' olarak niteledi.

Irak ise ABD'nin kararından geri adım atmasını talep etti. Bağdat hükümetinden "Kararın,bölge ve dünyanın istikrarı üzerindeki tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıyoruz" mesajı geldi.

Iraklı milis grubu 'Hareket Hizbullah el Nüceba, kararın ABD askerlerine saldırmayı 'meşrulaştıracağını' açıkladı. Suriye de "Filistin davası, Kudüs başkentli bir Filistin devleti kurulana kadar canlı kalacaktır" açıklamasını yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Büyük tedirginliğin olduğu bu anda şunu net ifade etmek istiyorum: İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur. İsrail ve Filistinli liderlerin müzakere masasına geri dönmesi için elimden gelen herşeyi yapacaığım" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kararın “uluslararası yasalara ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da ters düştüğünü” belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov Putin’in Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüştüğünü ve durumun kötüleşme ihtimaline dair endişesini ifade ettiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May "Kudüs'ün öneminin farkındayız" dedi. Ülkesinin Kudüs konusundaki pozisyonunun değişmeyeceğini, konuyu Trump'la görüşmeyi planladığını söyledi.

Pakistan’da iktidar partisi, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planını eleştirerek, bunun dünyada şiddeti alevlendireceği uyarısında bulundu.

Meksika Dışişleri Bakanlığı ise Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini "Kudüs'e taşımayacaklarını" açıkladı. Bakanlık açıklamasında "Kudüs'ün kaderine ABD başkanı karar veremez" denildi.

Öte yandan İsrail'e tek destek Çekya'dan geldi. Çekya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "1967 sınırlarını esas alacak şekilde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyor" ifadesi kullanıldı.

ulusal.com.tr

abd trump Kudüs