İzmir'de esnafın işi yüzde 83 oranında düştü

Koronavirüs salgını döneminde esnafın işi yüzde 83 oranında düştü. Yeni normal ile birlikte esnafın yalnızca yüzde 23’ü eski potansiyelini yakalayabildi. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, kovid-19 sürecinde esnafın durumunu bilimsel bir çalışmayla raporladı.

İzmir'de esnafın işi yüzde 83 oranında düştü

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, koronavirüs salgını döneminde mesleklerin durum değerlendirme raporunu hazırladı. Çeşitli meslek kollarından 866 kişiyle yapılan anket sonucuna göre esnafın işleri yüzde 83 oranında düştü.

Esnaf salgın döneminde kapalı kalan iş yerlerini yeni normalleşme süreciyle açtı. Fakat bu süreçte esnafın sadece 23’ü eski iş potansiyelini yakalayabilmiş durumda.

Ankete göre salgın sürecinde esnaf birçok çalışanıyla yollarını ayırmak zorunda kaldı. Verilere göre mesleklerin toplam istihdam kaybı bu süreçte yüzde 26’ya ulaştı.

Yapılan araştırmaya göre esnafın iş yerlerinin yüzde 71’i kira. Bu süreçte sağlanan kredilerden ise sadece yüzde 38’i faydalandı.

Esnaf hükumetten gelecek desteklerle birlikte yeniden işlerine tutunmak istiyor.

Yapılan araştırma, 594 sayfalık rapor haline getirilerek Cumhurbaşkanına sunulmak üzere Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a verildi.

HABER: SAMET CAN KOCAGÜR - KAMERA: ÖZGÜR DOĞU SAYMAZ

ulusal.com.tr

izmir koronavirüs esnaf