Devrim stratejisi: Bağımsızlık ve Milli Eğitim

Bağımsızlığını kazanan Türk Milletinin, 2'nci hedefi milli eğitim devrimiydi. Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş bir ülkenin temelinde ilim ve irfan olması gerektiğine inanmış ve milli eğitim seferberliği başlatmış, Millet Mektepleri kurmuştu... 84 yıl önce, 24 Kasım'da millete okuma yazma öğretme işini de Başöğretmen olarak Atatürk üstlenmişti.

Devrim stratejisi: Bağımsızlık ve Milli Eğitim

Türk Milleti, ağır bir savaştan yeni çıkmıştı. Emperyalizmi defetmiş, bağımsız, çağdaş ve bilim yolunda yeni bir devletin temelleri atılmıştı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ilk hedefi bağımsızlık ikinci hedefi de muaır medeniyetler seviyesine yükselmek için yeni nesillerin eğitilmesiydi.

“Maarif Vekili olarak milli irfanı yükseltmek en büyük emelimdir"

Savaştan sonra, "şimdi ne yapmak niyetindesiniz?" sorusuna böyle yanıt verdi Mustafa Kemal.

"İlim ve fen teşebbüsatının merkezi faaliyeti ise mekteptir. Mektep genç dimağlara, insanlığa hürmeti, millet ve memlekete muhabbeti, şerefi istiklali öğretir… İstiklal tehlikeye düştüğü zaman onu kurtarmak için, takibi muvafık olan en samimi yolu belirtir… Bunu temin eden mekteptir"

Tarihler 1 Kasım 1928'i gösterdiğinde Harf Devrimi yapıldı... Ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, yeni harfleri öğretmek amacı ile Millet Mektepleri açılacağı ilan edildi. Bu "Mekteplerin" Genel Başkanlığını ve Başöğretmenliği'ni de Mustafa Kemal kabul etti.

Milli Mektepler 24 Kasım 1928'de resmen kuruldu. Yeni harflerin en geç altı ay içinde öğrenilmesine ve mektebin 16-45 yaşları aralığı zorunlu tutuldu.

İlk mektep İstanbul Dolmabahçe'de açıldı, sonra bütün illere yayıldı. Gezici Mektepler oluşturuldu. Mustafa Kemal bir çok ili gezerek ders verdi. Millete, okuma yazma öğretildi.Hesap ve ölçüler, sağlık bilgileri, yurt bilgisi dersleri verildi.

Yaklaşık sekiz yılda iki buçuk milyonu aşkın insan millet mekteplerinden bitirme belgesi aldı; okur-yazarlık oranı da %10'dan %25'e yükseldi. 1936'da millet mektepleri uygulamasına son verildi. Yerine Halkevleri ve Halkodaları kuruldu.

Atatürk'ün amacı çağdaş, laik ve bilimsel eğitimle özgür düşünen, yaratıcı, barışçıl, üretici bir toplum yaratmaktı. 84 yıl önce Atatürk'ün Başöğretmen olarak başladığı göreve bugün onun mekteplerinden mezun olan binlerce öğretmen devam ediyor.

Deniz Çağlayan

ulusalkanal.com.tr