AYM'den yıkıma ve yağmaya iptal kararı!

Anayasa Mahkemesi özellikle 2012 yılından itibaren AKP hükümetinin kentsel dönüşümdeki keyfi uygulamalrına dur dedi.

2012 yılında çıkarılan Afet riski altındaki alanalrın dönüştürülmesi kanunu TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyordu.

Anayasa Mahkemesi 2012 Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin 121 bölgesinde alınan kentsel dönüşüm uygulamaları kararlarını iptal etti. Başta İstanbul'un 40 farklı bölgesi olmak üzere, Ankara'da aralarında Dikmen Vadisi'nin de olduğu 16 alanda kentsel dönüşüm uygulamaları hakkında iptal kararı bulunuyor.

Toki veya Bakanlık burası afet riski altında diyerek yıkım kararı uygulayabiliyordu. Ancak artık öyle olamayacak. Mahkeme kanunu inceleme altına aldı ve önemli değişikler yaptı.

Yeni düzenleme ile birlikte kamu idaresinde bulunan arazilerin Bakanlar kurulu kararı ile TOKİ'ye devredilmesi artık mümkün olmayacak. Ayrıca bir çok mağduriyete yol açan Kentsel Dönüşüm uygulamasına yönelik yargı yolu da açılacak. Tesis edilen işleme karşı açılan davalarda "yürütmenin durdurulması kararı verilemez" maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Mahkeme TOKİ'nin yıkım kararlarına itiraz edebilmenin de yolunu açtı. Artık hak sahipleri kentsel dönüşüm kararlarını Anayasa Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

TOKİ'nin Belediye İmar planlarına bakmadan yaptığı keyfi uygulamalarda sona erdi. Dahası artık hak sahipleri kentsel dönüşüm uygulamasına itiraz edip dava açabilecek.

2 yıldan beri binlerce yurttaşı mağdur eden ve milyarlarca dolar haksız kazanç yaratan "Kentsel dönüşüm" uygulaması için Anayasa Mahkemesi'nin kararı aylardır bekleniyordu.

Haber: Deniz Adalı

Kamera: İnanç Saraçoğlu

ulusalkanal.com.tr