"Kanlı Pazar" anıldı

47 yıl önce bugün tarihimize "Kanlı pazar" olarak geçen, gerici bir saldırı yaşandı. Amerikan 6. Filosu'nu protesto eden gençlere Taksim'de saldıran gericiler, 2 kişiyi katletti, 200 kişiyi de yaraladı. 68'liler Birliği Vakfı ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, olayın yıl dönümünde hayatını kaybedenler için Taksim'e kırmızı karanfiller bıraktı.

Amerikan'ın 6. Filosu'nu protesto etmek için Taksim Meydanı'nda toplanan gençlere gericiler saldırdı. 2 kişinin öldüğü 200 kişinin de yaralandığı olay Türkiye tarihine "Kanlı Pazar" olarak geçti.

Önceden izin alınan toplantı için Meydana girişler erken saatlerde başladı. Bin polisin bulunduğu Taksim'de saatler ilerledikçe kalabalık da artıyordu. Polisin önlem aldığını gören gençler, bir saldırı beklemiyordu.

Kanlı tertibi hazırlayanlar 40 kişilik bir inzibat komitesiydi. Komitenin adı da "Kırklar Komitesi" olarak biliniyordu. Emekli binbaşı gazeteci yazar Erol Bilbilik, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın arkadaşı Azmi Ateş ve şu anda Meclis Başkanı olan İsmail Kahraman'ın da komiteden olduğunu ve her iki isminde kanlı eylemde kritik roller aldığını yazdı.

Gül'ün de eylemden haberdar olduğunu belirten Bilbilik, adının çokca duyulması nedeniyle eyleme katılamadığını ifade etti.

Olayda İsmailağa Cemaati'nin rolünün de büyük olduğunu belirten Erol Bilbilik, devrimci gençlere saldıranlara 20 bin sopa dağıtıldığını ifade etti.

68'liler Birliği Vakfı ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri Kanlı Pazar'ın yıl dönümünde olayın yaşandığı Taksim'deydi. 2 Kişinin hayatını kaybettiği yere kırmızı karanfiller bırakıldı.

68'lier adına açıklamayı Mustafa Zülkadiroğlu yaptı.

TGB İstanbul İl Başkanı Okan Özkan da gericiliğe izin vermeyeceklerini belirtti.

HABER: DENİZ ADALI

KAMERA: İHSAN ULAK

ulusalkanal.com.tr

anıldı kanlı pazar