Ruhani: Küba, sömürgeciliğe karşı mücadelenin simgesidir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Küba'ya resmi ziyaret düzenledi. Fidel ve Raul Castro ile görüşen Ruhani, "Küba, direnişin ve Amerika kıtasındaki sömürgeciliğe karşı mücadelenin simgesidir" dedi. Öte yandan Venezuela'da iki gündür süren Bağlantısızlar Hareketi zirvesi tamamlandı.

Ruhani: Küba, sömürgeciliğe karşı mücadelenin simgesidir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Latin Amerika ülkesi Küba'nın başkenti Havana'yı ziyaret etti. Resmi temaslar kapsamında yapılan ziyarette Ruhani, Küba Devriminin lideri Fidel Castro ve Küba'nın Cumhurbaşkanı Raul Castro ile bir araya geldi.

Ruhani, açıklamasında "Küba, direnişin ve Amerika kıtasındaki sömürgeciliğe karşı mücadelenin simgesidir" dedi. Küba ve İran'ın emperyalist güçlerin ağır baskısına mazur kaldığını ifade etti.

Fidel Castro, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Latin Amerika’da oluşunun olumlu bir hava yarattığını söyledi.

Öte yandan Venezuella’da iki gün süren 17. Bağlantısızlar Hareketi zirvesi tamamlandı. Zirve sonrası yayınlanan bildiride çeşitli konularda kararlar alındı.

Birdiride Bağlantısızlar Hareketi'nin güçlendirilmesi, savaşlardan kaçınılması ve sorunların barışçıl yollardan çözümü, ülkelerin bağımsızlık hakkı, tek taraflı ambargoların kınanması, terörizmle mücadele, medeniyetler arası diyalog konuları ele alındı.

Ayrıca Filistin hakları, BM’de reform, barışın korunması, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, uluslararası ekonomi yönetimi, uluslararası birlik ve mülteciler konularına vurgu yapıldı. Bir sonraki zirvenin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılması kararlaştırıldı.

Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan Bağlantısızlar Hareketi, 100'ün üzerinde ülkenin bir araya gelmesiyle kuruldu. Birliğin amacı, "üye ülkelerin milli bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini, sömürgecilikten, ırkçılıktan ve her türlü dış müdahaleden korumak" olarak tanımlandı.

ulusalkanal.com.tr