Beraat eden 60 komutan Org. Özel'in öğrencisi mi?

Yargıtay'ın, Balyoz Davası'ndaki beraat kararları tartışma yarattı. Bireysel durumları farklı olmayan komutanlardan bazıları beraat ederken, bazılarının ceza alması tepkilere neden oldu. Dava avukatları, hakkındaki ceza bozularak beraati istenen 63 komutandan 60'ının Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in öğrencisi olduğunu belirtti.

Beraat eden 60 komutan Org. Özel'in öğrencisi mi?

Yargıtay'ın Balyoz kararının ardından beraat edenlerin durumu ve gerekçeler tartışma konusu oldu.

9. Ceza Dairesi, düşük rütbeli 36 komutan hakkındaki beraat kararını onadı. Yargıtay, aralarında generaller ve askeri hakimlerin de olduğu 23 komutan ile Ömer Faruk Yarman ve Sivil Memur Güllü Salkaya'nın beratine karar verdi. Kararda, cezalandırmaya yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı belirtildi.

Yargıtay'ın haklarındaki ceza kararının bozulmasını istediği 63 komutanın durumu ise tepkilere neden oldu. Yargıtay, 63 komutan için etkin pişmanlık maddesini işletti. Ancak davada yargılanan hiçbir komutan, etkin pişmanlık başvurusu yapmamıştı. 63 komutanın "suç için anlaşma suçu" işlediğini ifade eden Yargıtay, "bu kişilere ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Avukat Celal Ülgen, 63 komutandan 60'ının Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Harp Akademileri'nde öğrencisi olduğunu iddia etti. Genelkurmay Başkanı Özel, 12 Temmuz tarihinde Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı makamında ziyaret etmişti. Avukat Celal Ülgen'in iddiasıyla Özel-Alkan buluşması önem kazandı.

Beraat kararını tartışmalı hale getiren en önemli husus ise, 361 komutan arasında suçlama ve deliller konusunda bir farklılık olmaması. Durumu aynı olan komutanlardan bazıları beraat ederken, bazıları ise ceza aldı.

ulusalkanal.com.tr

necdet özel Avukat Celal Ülgen Yargıtay 9. Ceza Dairesi