Bağdat ile Erbil arasındaki petrol anlaşmazlığı sona erdi

Kuzey Irak petrollerinin ihracı ile ilgili anlaşma sağlandı. Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşmaya göre petrol merkezi hükümet üzerinden ihrac edilecek. Bölgesel yönetime ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapılacak.

Bağdat ile Erbil arasındaki petrol anlaşmazlığı sona erdi

Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol anlaşmazlığı sona erdi.

Kuzey Irak petrollerinin ihracatındaki kriz 3 maddelik anlaşma ile aşıldı. Anlaşma Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin internet sitesinde duyuruldu.

Anlaşmaya göre Kuzey Irak petrolleri Irak Merkezi Hükümeti üzerinden ihrac edilecek. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne günlük 150 bin varil için ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapılacak.

Sorunun anayasal çerçevede nihai çözümü için Irak Bölgesel yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin bir kaç gün içinde Bağdat'a giderek merkezi hükümet yetkiilileri ile görüşecek.

Kuzey Irak yönetiminin Türkiye üzerinden piyasaya petrol ihrac etmeye başlaması üzerine Erbil yönetimi ile Bağdat Hükümeti arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Irak Hükümeti, Kuzey Irak petrollerinin Irak Milli Petrol Şirketi üzerinden ihrac edilmesini talep etmiş, bölgesel yönetim ise petrol gelirinden daha çok pay alma talebini dile getirmişti.

ulusalkanal.com.tr