Macron'a kötü haber

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları sürpriz bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Micheal Avn'un hükümeti kurmakla görevlendirdiği Başbakan Mustafa Edib, başbakanlıktan istifa etti. Edib, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un desteklediği bir isimdi.

Macron'a kötü haber

Beyrut Limanı'ndaki dev patlamanın ardından Lübnan'da siyasi ve ekonomik kriz ciddi boyutlara ulaştı. Karışıklık sürerken, hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Mustafa Edib, görevinden ayrıldı.

Fransa, Lübnan'da kurulucak yeni hükümeti belirlemek için devreye girmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bölgede temaslarda bulunmuştu.

Macron daha sonra yaptığı açıklamada, Mustafa Edib hükümetinin 15 gün içinde kurularak reformları hayata geçirmesi halinde ekim ayında Lübnan'a destek için uluslararası konferansa ev sahipliği yapacaklarını söylemişti.

Fransa'nın bölgedeki planları "istifa" engeline takıldı. Fransa'nın desteklediği Başbakan Mustafa Edib, Lübnan Cumhurbaşkanı Micheal Avn'a, görevinden ayrılmak istediğini bildirdi.

Edib yaptığı basın açıklamasında, "Hükümeti kurma görevine devam edemeyeceğim için üzgünüm" diye konuştu. Tamamen teknokratlardan oluşacak bir kabine kurma yönündeki çalışmalarının siyasi gruplarca karşılık bulmadığını belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan da konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Avn'ın çalışmalarından dolayı Edib'e teşekkür ettiği ve istifa talebini kabul ettiği bildirildi.Yeni hükümeti kurmak için Anayasa temelinde gereken adımların atılacağı ifade edildi.

Edib, kendisine hükümeti kurma görevi verilmeden önce Lübnan'ın Berlin Büyükelçisi'ydi. Mustafa Edib Başbakanlık için Meclis'teki 128 vekilden 90'ının oyunu almıştı. Hükümet kurmak için müzakereler ise Macron'un baskısında, haftalardır devam ediyordu.

ulusal.com.tr

fransa lübnan