Dr. Hikmet Çevik koronavirüs ile verilen mücadeleyi değerlendirdi
Cumhuriyetçi Hekimler 2. Başkanı Hikmet Çevik koronovirüsle mücadeleyi değerlendirdi ve hekimlerin önerilerinden bahsetti.
Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu’nun rehberliğinde sürecin doğru yönetildiğini söyleyen Çevik,” Bizim zaman zaman önerilerimiz oluyor, önerilerimizin çoğunun gerçekleştiğini görüyoruz . Bizim en önemli uyarımız yine dünya tecrübesinden kaynaklanıyor, korona hastanelerinin diğer hastanelerden ayrılması. Bu hijyen kuralları açısından önemli. İki hizmetin de hijyen kuralları aynı değil. Ama aynı personel iki tarafta da çalışabiliyor. Bu da sağlık personelinde ve hastalarda enfeksiyon taşıma riski taşıyor. Bu görüş dile getirilmeye başlandı zaten. “dedi.
Yeni açılan pandemi hastaneleri için değerlendirmesi sorulan Çevik, “Biz mevcut personel sayısını bildiğimiz için yeni hastane yerine mevcut hastanelerden bir kaçını pandemi hastanesi yapmayı önermiştik. Anladığım kadarıyla salgının seyrine göre göre açılan hastanelerin ne yapacağı belli olacak. Hastane kadar personel de çok önemli. Sadece yatak sayısını arttırarak sorunları çözemeyiz. Bir planlama yapıldığını düşünüyoruz. Mevcut personeli daha fazla çalıştırmak verilen hizmete ciddi zarar verir.” cevabını verdi. Özel hastanelerin tedavi ücretleri ile ilgili konuşan Çevik kamulaştırmaya dikkat çekti.
Çevik, “Özel hastaneler korona hastalarının da sigortadan karşılayacağını söyledi. Fakat Türkiye de 5 milyondan fazla özel sağlık sigortalı hasta var. Devletin korona hastaları için özel hastanelere vereceği en yüksek miktar 3 bin TL. Özel sağlık sigortaları bundan daha fazlasını hastanelere verdiği taktirde özel hastaneler istemediğimiz bir tercih yapmaya yönelebilirler. Cebinden para verebilecek yada özel sağlık sigortalıları tercih edebilir. O yüzden özel hastanelerdeki yoğun bakım yatakları ile ilgili düzenleme yapılması lazım. Sayın Bakan ne kadar özel hastaneler ne kadar ücret alınmayacak dese de bunun bir kanuna bağlanması gerekiyor. Çünkü eskiden beri SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşları yoğun bakım hizmetinden hastadan para almıyordu. Ama korona tedavisi sadece yoğun bakımda yapılmıyor. Öncesinde yatış yapılıyor, tetkik yapılıyor özel sağlık kuruluları da burada ücret talep ediyor. Çünkü yasa fark ücreti alma yetkisi tanıyor. Sağlık Bakanlığının buna bir çözüm getirmesi gerekiyor. Getiremiyorsak kamulaştırılacak başka çare yok. Çünkü bu bir milli mesele, bu dayanışma duygusuna zarar vermemek gerekiyor. Bu sadece bir uyarı, henüz böyle acil bir ihtiyaç yok. Erkenden çözmekte fayda var.” diye konuştu.