Gece yarısı kabul edilen “Torba“dan bakın ne çıktı!

Ve üzerinde çok tartışılan torba yasa meclisten geçti...Tasarı 99 günün ardından gece yarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. İşte, madenciden öğretmene, taşeron işçiden emekliye milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba kanunun ana başlıkları...

Gece yarısı kabul edilen “Torba“dan bakın ne çıktı!

Önce Soma'da hayatını kaybeden 301 madenci için ile başladı, sonra meralardan prim affına kadar her şeyi içine aldı. Kavga dövüş tartışılan Torba Yasa, 99 günün ardından meclisten geçti.

148 maddeden oluşan 'Torba Kanun' Meclis Genel Kurulu'nda gece yarısı kabul edildi. Tasarı 231 kabul, 17 ret oyuyla yasalaştı.

Bu görüntüler AKP sıralarından. Torba kanun görüşmeleri sürerken, AKP'li milletvekilleri uykuya daldı.

Milyonlarca insanı yakından ilgilendiren Torba Yasa bu ortamda meclisten geçti. İşte, madenciden öğretmene, taşeron işçiden emekliye bir çok alanda yeni düzenlemeler getiren Torba yasada öne çıkanlar...

"Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Madencilerin çalışma süresi haftada en fazla 36 saat olacak. Günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Madencilerin emeklilik yaşı da 55'ten 50'ye düşürülecek. Madencilerle ilgili düzenleme 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek"

"Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailesinden bir kişi kamuda istihdam edilecek. Bu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak"

"Maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak"

Taşeron işçilere kadro verilmeyecek. Torba yasa ile kiralık memur uygulaması hayata geçecek. Çünkü kamudaki işler de artık taşerona verilebilecek. Hangi işlerin taşerona verileceğine ise Bakanlar Kurulu karar verecek.

"Torba yasada vergi borcuna da af yok. Vergi ve prim borçları cezalarıyla birlikte yeniden yapılandırılacak"

"31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak"

"Tüp bebek deneme sayısı 2'den 3'e yükseltilecek"

Torba'daki en çarpıcı maddelerden biri de iletişim özgürlüğünün kısıtlanmasıyla ilgiliydi. İnternette kimin hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgiler artık TİB'de saklanacak. TİB başkanının talimatıyla İnternet'e erişim engellenebilecek.

TOBB öncülüğünde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Ekonomi Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altına alınacak. Bir başka deyişle Türk özel sektörünce yönetilen DEİK kamulaştırılacak.

ulusalkanal.com.tr