TSK'nın PKK'ya operasyonlarına Amerika'dan yanıt niteliğinde hamle

Türk ordusunun PKK'ya yönelik operasyonları nedeniyle Amerika Suriye'de Kürt koridoru adımlarını hızlandırdı. ABD yönetimi, Cerablus'u IŞİD'ten alarak terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye teslim etmeye hazırlıyor. Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi hem YPG'ye silah ve cephanelik yardımını arttıracak hem de diğer muhalif grupların YPG ile işbirliği yapmasını sağlayacak. İngiliz Independent gazetesine konuşan bir YPG'li "Cerablus'u alma planı yapıyoruz. Saldırı ABD ile koordinasyon içinde olacaktır" dedi.

TSK'nın PKK'ya operasyonlarına Amerika'dan yanıt niteliğinde hamle

Türk ordusunun PKK'ya yönelik kararlı operasyonlarına Amerika yanıt niteliğinde bir hamle yaptı. Amerikan yönetimi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt koridorunu bir an önce hayata geçirebilmek için Cerablus'u alma planını hazırlıyor.

Amerika'nın Carablus planının ilk işaretini ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby vermişti. Kirby, Washington'da yaptığı açıklamada, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini açıklamış, "Birlikte çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Amerikan Washington Post Gazetesi'nin haberine göre Amerika, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG üzerinden Suriye’de daha atak askeri harekât planları üzerinde çalışıyor. Plana göre, güvenlik incelemesi standartları esnetilerek YPG'ye daha çok silah ve cephane sağlanacak. IŞİD'i temizleme bahanesiyle Cerablus alınarak YPG'ye teslim edilecek.

Plan için ilk toplantı geçen hafta Beyaz Saray’da yapıldı. Üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin katılacağı ikinci toplantı da önümüzdeki günlerde yapılacak.

İngiliz Independent gazetesine konuşan YPG'liler de Cerablus planına ilişkin açıklamalar yaptı. Ayn el Arap'ın sözde dış ilişkiler yetkilisi İdris Nassan, "Cerablus’u özgürleştirme planı yapıyoruz. Cerablus, IŞİD’in Türk sınırında kontrol ettiği son sınır kapısı" dedi.

YPG’nin sözde Komutanı Sipan Hamo da "Cerablus’a olası saldırı ABD ile koordinasyon içinde olacaktır, çünkü biz uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bizimle koordineli savaşıyorlar" açıklaması yaptı.

Türkiye PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesine karşı. Amerika'ya da "PYD Fırat'ın batısına geçerse müdahale ederiz" mesajı verdi. Bu tutum yalnızca bir kırmızı çizgi değil, devlet politikası. 22 Temmuz'da başlayan PKK operasyonları da bu politikanın hayata geçirilen aşamalarındandı. Konu Milli Güvenlik Kurulu toplantısılarında da gündeme gelmiş ve Amerika'nın "IŞİD ile savaşıyor" görüntüsüyle PKK'ya Irak'ın Kuzeyinden Akdenize açılan bir koridor sağladığı kaydedilmişti.

ulusalkanal.com.tr

ABD Yönetimi