NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten AWACS açıklaması

NATO, IŞİD'le mücadele kapsamında göndereceği AWACS gözlem uçağının Türkiye hava sahasında uçacağını duyurdu. NATO Zirvesi'nin ikinci gününün ardından kameralar karşısına geçen Genel Sekreter Jens Stoltenberg , uçakların Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'ın hava sahasını da izleyeceğini ifade etti. Zirvede birçok ikili temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gündeminde ise terörle ortak mücadele etme vurgusu vardı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten AWACS açıklaması

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da tamamlandı.

Zirvenin ikinci gününde, Afganistan'a yönelik "Kararlı Destek Operasyonu" ve Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı yapıldı.

Zirve sonrası kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'le mücadele kapsamında AWACS uçaklarının Türkiye hava sahasında uçacağını açıkladı.

AWACS uçakları Türkiye hava sahasında uçacağı kesinleşti ancak hangi ülkeye konuşlandırılacağı sorusu hala yanıtını arıyor. Avrupa ülkeleri, uçakların Adana'daki İncirlik Hava Üssü’ne yerleştirilmesini talep ediyordu. AWACS uçakları, uçtuğu hava sahasında her türlü istihbarat bilgilerini toplayabilen ve bilgileri NATO karargahına aktarma özelliğine sahip.

Genel Sekreter Stoltenberg, Afganistan konusuna da değindi. Afganistan’a destek için asker gönderen Türkiye'ye teşekkür etti. Sekreter, NATO askeri gücünü artıracaklarını açıkladı.

Zirve kapsamında Varşova'da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da çok sayıda ikili görüşme yaptı. Almanya Başkanı Angela Merkel ile görüşen Erdoğan, Alman Parlamentosunun sözde Ermeni Soykırımını kabul etmesinden dolayı sitemlerini ilettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Estonya Başbakanı Taavi Röivas ile de ikili görüşmeler yaptı.

Erdoğan'ın liderlerle yaptığı görüşmede terör karşı ortak mücadele vurgusu öne çıktı.

Diğer yandan Türkiye ile Polonya arasında NATO Havadan Elektronik Taarruz İşbirliği Projesi anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz imza attı.

ulusalkanal.com.tr

nato jens stoltenberg AWACS