Doğu Akdeniz'de büyük kapışma

İdlib'teki gelişmelere bağlı olarak Doğu Akdeniz'de askeri hareketlilik üst seviyeye çıktı. Amerika Birleşik Devletleri Tomahawk füzeleri yüklü savaş gemilerini Akdeniz’e gönderdi. Rusya da 25 gemi ve 30 savaş uçağıyla aynı bölgede tatbikat başlattı. Türkiye de teyakkuza geçerek, Akdeniz’deki savaş gemilerinin sayısını artırdı.

Akdeniz'de tansiyon yüksek. Sıcak sular, İdlib gerilimi yüzünden daha da ısındı. Gelişmeler, Türk Deniz Kuvvetleri’nin de yakın markajında.

İdlib’de "kimyasal saldırı" yalanı üzerinden üzerinden Akdeniz’deki tansiyon yükseldi. Halen 9 savaş gemisi ve 2 denizaltısıyla Akdeniz’de varlık gösteren Rus donanması, bölgeye, yeni nesil füzelerle donatılmış en büyük savaş gemisi filosunu gönderme kararı aldı.

Rus donanması Akdeniz’de 25 savaş gemisi ve 30 savaş uçağının katılacağı askeri tatbikat başlattı. Tatbikat, süresi uzatılmadığı taktirde 8 Eylül’e kadar sürecek.

Tatbikat devam ederken 7 Eylül’de Astana üçlüsü Türkiye, Rusya ve İran Tebriz’de bir araya gelecek. Bu sürede de tatbikat yoluyla Akdeniz’den Suriye’ye sürpriz müdahalelerin de önüne geçmek hedefleniyor.

Yine Amerika, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere NATO üyesi ülkeler Akdeniz’deki savaş gemilerini hazırlıklı tutuyor. Rusya, Amerika'nın Karni ve Ross destroyerlerini 24 saat içinde Suriye’ye saldırıya hazır hale getirebileceğini açıkladı.

ABD donanmasına ait USNS Carson isimli 103 metrelik savaş gemisi de Akdeniz’e inmek üzere Çanakkale boğazından gün geçiş yaptı. Amerika, Suriye’ye daha önce Akdeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi’ndeki savaş gemilerinden füze fırlatmıştı.

Doğu Akdeniz'de hareketliliğin artması üzerine Türk Deniz Kuvvetleri de teyakkuza geçti. Çok sayıda gemi Doğu Akdeniz’de nöbet tutuyor. Deniz Kuvvetleri, bölgede uzunca bir süredir 10’dan fazla gemiyle sürekli varlık gösteriyordu. Bu sayı daha da arttırılmış durumda.

ulusal.com.tr

operasyon doğu akdeniz idlib