Türkmenler savaşıyor

Terör örgütü IŞİD’in katliam tehdidi altındaki Iraklı Türkmenler, Tuzhurmatu ve Telafer’de teröristlere karşı silahlandı. Maliki yönetimi, Türkmenler’den oluşan bin kişilik bir ordu kurdu. Türkmen Ordusu, Tuzhurmatu’nun güneyindeki Azem kasabasında teröristlere kapsamlı saldırı emrinin gelmesini bekliyor. Tuzhurmatu ve Telafer’deki Türkmen milisler de IŞİD’e karşı canla başla çarpışıyor. Gelişmeler, Türkmenler’in silahlarını peşmergeye teslim etmesini istelen Barzani’nin tavrına da bir yanıt anlamına geliyor.

Türkmenler savaşıyor

Emrah Taştan

Irak’ta terör örgütü IŞİD’in katliam tehdidi altındaki Türkmenler, yurtlarını savunmak için silahlandı. Irak merkezi yönetiminin, terör saldırılarının ardından giriştiği ordunun yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında bir de Türkmen ordusu kuruldu. Türkmen ordusunun ilk fotoğrafına Ulusal Kanal ulaştı.

ZIRHLI ARAÇLARLA TAKVİYE EDİLDİ

Ulusal Kanal’ın Türkmen askeri kaynaklarından edindiği bilgiye göre, özel eğitimli Türkmen gençlerinden kurulan ordu, bin kişiden oluşuyor. Türkmen Ordusu’nun komutası ise Irak Ordusu’nda görevli Türkmen Albay Sefa Vadi’nin komutasında. Türkmen ordusu, Irak yönetimi tarafından zırhlı araçlarla takviye edilmiş durumda.

TAARRUZ EMRİNİ BEKLİYORLAR

Türkmen Ordusu, Irak birlikleriyle beraber IŞİD teröristlerine karşı savaşıyor. Türkmen askerler, Ulaştırma Bakanı Hadi Al Amiri komutasındaki Irak birlikleri ile beraber, Tuzhurmatu’ya yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan Azem kasabasında konuşlanmış durumda.

Askeri kaynaklar, Irak ordusu ile IŞİD’e karşı verilen savaşın Türkmenler’in konumunu daha da güçlendireceği yorumunda bulunuyor. Savaşın ardından Türkmen ordusunun Telafer ve diğer bölgedekilerle birleştirilerek bir Türkmen Komutanlığı altında birleştirilmesinin planlandığı kaydediliyor.

BARZANİ BASKISINA YANIT

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, etki alanındaki bölgede tek silahlı unsurun peşmergeler olmasını sağlamak amacıyla, Türkmenler’den silahlarını istediği haberleri çıkmıştı. Türkmen ordusunun, Barzani yönetiminin bu tavrına da net bir yanıt oluşturduğu değerlendiriliyor.

TUZHURMATU’NUN ONURLU SAVAŞI

Salahaddin iline bağlı Türkmen şehri Tuzhurmatu’da da Türkmenler tek başlarına IŞİD saldırılarına karşı savaşıyor. İlçe merkezinin Türkmenlerin kontrolünde olduğu Tuzhurmatu’ya bağlı kasaba ve köyler, Emirli dışında IŞİD’in elinde. Ancak Tuzhurmatu, katliama uğramak pahasına, IŞİD’e teslim olmadı. Irak Hava Kuvvetleri’nin önceki gün aralarında Yengüce ve Kördere’nin de bulunduğu bu köyleri eş zamanlı olarak bombalamasının ardından, teröristlerin büyük güç kaybettiği bilgisi geliyor.

Tuzhurmatu’daki 2 bin kişilik gönüllü Türkmen milisleri, çevredeki köyleri kurtarmak için sık sık saldırılar yapıyor. Milisler, Irak yönetiminin uçaklarla gönderdiği silah, mühimmat ve insani yardım malzemeleriyle destekleniyor.

EMİRLİ KASABASI KUŞATMA ALTINDA

Tuzhurmatu’ya bağlı Türkmen kasabası Emirli’de ise durum kritik. 600 civarındaki Türkmen kuvveti tarafından savunulan Emirli, tam anlamıyla IŞİD kuşatması altında. IŞİD saldırısının başlangıcından beri saldırılara direnen Emirli Türkmenleri, Irak Hava Kuvvetleri’nin attığı silah, mühimmat ve insani yardım malzemeleriyle direniyordu. Ancak bu yardımın son dört gündür gönderilemediği bilgisi bulunuyor.

BEŞİR’DE DESTAN YAZDILAR

Gözlerden uzak Türkmen köylerinde kahramanlık destanları da yazılıyor. Kerkük’e bağlı Beşir köyü bunlardan sadece biri. 28 Haziran’da IŞİD’in kalabalık saldırısının ardından düşen Beşir köyüne Tuzhurmatu’dan desteğe giden 26 milis şehit olmuştu. Beşir’i kurtarmak için ikinci saldırı ise dün gerçekleşti. Türkmen milisler, uzun süren çatışma sonucunda 65 IŞİD teröristini öldürdü. Türkmen askeri kaynakları, milislerin IŞİD teröristlerinin yoluna mayın ve el bombaları yerleştirdiği bilgisini verdi. Teröristler en büyük kaybı bu tuzaklamanın ardından verdi. Türkmen milislerin bu saldırıda kaybı olmadığı gelen bilgiler arasında.

Köye Cumartesi günü yapılan ilk saldırıda şehit olan 26 Türkmen milisten bazılarının kimlikleri de belli oldu. 26 milisin lideri Abbas Çoma, yardımcısı İsam Abidin ve Murtaza Hasan Zeynel Abidin’in de aralarında bulunduğu Türkmenler, IŞİD tarafından şehit edildi.

ulusalkanal.com.tr