Türkiye ne kadar özgür? İşte Freedom House'un raporu

Geçen yılki yayınladığı basın özgürlüğü raporunda Türkiye'yi "özgür olmayan ülkeler" kategorisinde gösteren Freedom House, bu seneki raporunda Türkiye'yi "kısmen özgür" kategorisinde tuttu. Raporda Türkiye'de basın özgürlüğü probleminin devam ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye ne kadar özgür? İşte Freedom House'un raporu

Dünyada basın özgürlüğü konusunda çalışan uluslararası kuruluşların en önemlilerinden biri olan Freedom House, geleneksel basın özgürlüğü raporunu açıkladı.

Geçen yılki basın özgürlüğü raporunda Türkiye'yi 'özgür olmayan ülkeler' kategorisinde gösteren örgüt, bu yıl ki raporunda Türkiye'yi 'kısmen özgür ülkeler' grubuna dâhil etti.

Dünya genelinde siyasi haklar ve özgürlüklerin gerilemeye devam ettiği belirtilen raporda, Türkiye'deki basın özgürlüğü kısıtlamalarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "otoriter" yapısının etkili olduğu vurgulandı

Freedom House'un raporuna göre; dünyada 89 ülke 'özgür' kategorisinde. Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 55 ülke 'kısmen özgür', 51 ülke de 'özgür olmayan' ülkeler arasında.

Ülkelerin nüfusları dikkate alındığında; dünyada nüfusunun yüzde 46'sı 'özgür' ülkelerde yaşıyor. Yüzde 28'i 'kısmen özgür', yüzde 26'sı ise 'özgür olmayan' ülkede hayatlarını sürdürüyor.

ulusalkanal.com.tr