Rusya’da halk anayasa değişiklerini oyluyor

Rusya’da halk sandık başında… Ülkenin son 20 yılına damgasını vuran Vladimir Putin'e yeniden başkanlık yolunu açan anayasa değişiklikleriyle ilgili referandumda oy verme süreci başladı. Anayasa değişikliği, Rusya’nın siyasi sisteminde de birtakım değişikler öngörüyor.

Rusya’da halk anayasa değişiklerini oyluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimlerde yeniden aday olmasına imkan sağlayan anayasa değişikliği için halk oylaması başladı.

1 Temmuz’da başlaması beklenen referandum, halkın sosyal mesafe kurallarına uyarak sandığa gidebilmesi için daha erken bir tarihe alındı. Oy verme işlemi 7 gün sürecek.

Değişikliklerin kabul edilmesi halinde, görev süresi 2024'te sona eren Vladimir Putin, altışar yıllık dönemlerle iki kez daha aday olabilecek. Böylece 2036'ya kadar devlet başkanı olarak kalabilmesinin yolu açılacak.

Muhalefet bu düzenlemenin Putin’e ömür boyu başkanlık kapısını açacağını savunarak oylamanın boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Ege Bölgesi'nde yaşayan Rus vatandaşlar da ülkelerindeki anayasa değişikliği referandumu için İzmir'de oy kullandı.

Rusya’nın İzmir Fahri Konsolosluğu'ndaki oy verme işlemi 2 gün sürecek.

rusya seçim