İki bakanlık ölçü ve tartı aletleri için denetim başlattı
Ölçü ve tartı aletleri için çalışma başlatıldı. Maliye ve Sanayi Bakanlıkları tarafından başlatılan denetimle vatandaşın “Aldığım mazot gerçekten 50 litre mi, marketteki tartı doğru mu” kaygısının bitirilmesi hedefleniyor.
Ölçü ve tartı aletleri için çalışma başlatıldı. Maliye ve Sanayi Bakanlıkları tarafından başlatılan denetimle vatandaşın “Aldığım mazot gerçekten 50 litre mi, marketteki tartı doğru mu” kaygısının bitirilmesi hedefleniyor.
Ölçü ve tartı aletlerinin denetimi özel sektöre geçiyor. Vatandaşın her türlü alışverişinde kullandığı ölçü ve tartı aletleri için araç muayene istasyonlarına benzer bir özelleştirme modeli geliştirilecek. Maliye Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında her türlü sayaç, pompa, ambalaj gibi ürün ve aletin kontrolü özel sektör eliyle belirli bir standarda göre gerçekleştirilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, getirilecek yeni sisteme yönelik bilgi verdi. Özlü, bakanlık bünyesindeki denetime ilişkin uygulama kısmını özel sektöre devretmek istediklerini belirterek, bu kapsamda, sayaçlardan, ölçü ve tartı aletlerine kadar pek çok cihazın yer aldığını bildirdi.
VATANDAŞ GÜVENECEK
Star'ın haberine göre, Bakan Özlü “Pompaya gittim, aldığım mazot gerçekten 50 litre mi, bindiğim taksi gerçekten 3 kilometre mi gitmiş kaygısı bitecek. Vatandaş marketteki tartıya güvenecek Piyasa gözetim ve denetimi son derece önemli. Vatandaşın bu hizmeti güvenle alması lazım” diye konuştu. Bakan Özlü, esnafın ölçüm cihazlarını ölçüm kuruluşuna götürerek, düzenli olarak kalibrasyonunu yaptırmak zorunda olacağını söyledi. Özel sektöre devir işinden elde edilecek gelir ise araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına aktarılacak.
SAYAÇLAR DA ÖLÇÜLECEK
Doğalgaz sayaçlarına ilk piyasaya sürüleceği zaman kalibrasyon yapılacağını ve daha sonra periyodik denetimler gerçekleştirileceğini anlatan Bakan Özlü “TüvTürk gibi bir modele ihtiyaç var. Bu işin uluslararası standardı olacak. Bağımsız denetim mekanizması olacak. Bakkallar, akaryakıt bayisi periyodik olarak bu denetimleri yaptırmak zorunda. Vatandaş da aldığı üründe bindiği takside emin olacak. Gerçekten 3 kilometre gittiğini bilecek” şeklinde konuştu. Doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerine ilişkin verilere göre Türkiye’de sadece 60 milyonun üzerinde sayaç bulunuyor. Bu sayaçların hepsinin ölçümü yapılabilecek. Vatandaş gönül rahatlığı ile ödediği elektrik veya doğalgaz faturasının doğruluğundan emin olabilecek.
Şikayet üzerine denetime ücret yok
Bakan Özlü, vatandaşın şikayeti üzerine de denetim yapılabileceğini, şikayet üzerine evdeki doğalgaz sayacı için istenen denetimden ücret alınmayacağını ifade etti. Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından baskül, akaryakıt satış pompası, hassas terazi, su, elektrik ve doğalgaz sayaçları gibi çok sayıda aletin muayenesi yapılıyor. Bakanlık az personelle denetim yaptığı için istenilen kontroller tam sağlanamıyor. Özel sektör eliyle yapılması halinde hem süreç hızlanacak hem de daha etkin kontroller yapılabilecek.
ulusalkanal.com.tr